Politika

MATO FRANKOVIĆ Mene biraju građani Dubrovnika, ne političke elite iz Zagreba!

MATO FRANKOVIĆ Mene biraju građani Dubrovnika, ne političke elite iz Zagreba!

Mato Franković kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika željno iščekuje nedjelju 22. ožujka.

Uvjeren je kako će taj dan postati novi prvi čovjek Grada i poslati Andra Vlahušića u političku povijest, a kako će se postaviti prema aktualnoj situaciji u Gradskom vijeću, što misli o HE Ombli i golfu na Srđu otkrio je za DuList.

Kako komentirate razliku od 10,5 posto iz prvog kruga? Što ste u međuvremenu radili na smanjivanju tog postotka?
Zadovoljan sam potporom koju sam dobio u prvom krugu izbora. Tijekom kampanje mogli smo čuti kako će bivši gradonačelnik pobijediti u prvom krugu, pa su neki drugi kandidati najavljivali ulazak u drugi krug i pobjedu. Bilo je tu svega. No, zadovoljan sam jer sam postigao rezultat koji će mi omogućiti pobjedu u drugom krugu.

Kako komentirate novi sastav Gradskog vijeća?
Sastav vijeća je odraz volje birača. Dva velika bloka stranaka, DDS i Nezavisna lista Mara Kristića. Žao mi je što nam je za dlaku pobjegao deveti mandat, ali nisam nezadovoljan jer smo napravili bolji rezultat nego 2013. godine. Imamo vijećnika više nego tada.

Postoji li mogućnost sklapanja Dubrovačkog dogovora 2.0?
Nakon što postanem gradonačelnik sjesti ćemo sa svima koji su ušli u Gradsko vijeće i razgovarat ćemo o programima. Do regularnih izbora kratko je razdoblje i nikome ni na kraj pameti, barem se nadam, nije rušenje Gradskog vijeća. Svi akteri iz Gradskog vijeća imaju programe čiji se dijelovi mogu realizirati. Netko je više pozornosti usmjerio na kulturu, netko na komunalnu infrastrukturu netko na socijalne programe, a netko na pokušaj spašavanja povijesnog dijela Grada od izumiranja. Sve se to može realizirati. Zato ćemo ponuditi suradnju svima. Grad je dugi niz godina stajao u mjestu. Vrijeme je da uhvatimo korak s vremenom. Zato trebamo raditi ove dvije godine zajedno. A onda ćemo se imati priliku ponovo natjecati za puni mandat. Grad mora pokazati kako postoje interesi koji su iznad pojedinačnih i stranačkih interesa. Mi ćemo biti ti koji će pružiti ruku suradnje svima. A na vijećnicima i njihovim strankama je da odaberu žele li raditi ili se svađati.

Je li istina kako vam je Vlahušić u izbornoj noći nudio ‘programsku koaliciju’ da ne sklapate dogovor s Vićanom?
Gospodin Vlahušić je govorio i o toj mogućnosti. No, mislim da je neozbiljno da se o tome razgovara na takvom mjestu i na takav način. On je već tada zaključio da će me pobijediti u drugom krugu, pa mi je kao ponudio ruku suradnje. Uvjeren sam, i to sam mu rekao, da ću preuzeti odgovornost za upravljanje Gradom i da ću onda kao gradonačelnik i njemu i svima drugima u Vijeću ponuditi suradnju oko realizacije ključnih gradskih projekata.

S kime biste koalirali u Gradskom vijeću, a s kime ne bi?
Otvoreni smo za suradnju sa svima. Vrijeme je da Grad krene naprijed. Imamo mnogo problema i dosta je posla pred nama. Svi koji nam mogu pomoći dobro su došli.

Jeste li razgovarali s Maro Kristićem i Zajedno za Grad već o nekoj formi suradnje?
O zajedničkim temama, projektima i programima uvijek smo spremni za razgovor. Pa tako i s Marom Kristićem i listom Zajedno za Grad.

Vlahušiću često prigovarate njegovu pravomoćnu presudu, ako budete morali hoćete li ići u koaliciju s pravomoćno osuđenim Perom Vićanom?
Vlahušić je pravomoćno osuđen zbog zloupotrebe položaja gradonačelnika i za slično je kazneno djelo pokrenuta nova istraga. S druge strane, Vićan je osuđen za nagovaranje na kazneno djelo i to kao vijećnik. Iako su obojica osuđena, nije to isti slučaj niti je ista odgovornost na njima. Gradonačelnik je ipak gradonačelnik. No, ponavljam, u Gradskom vijeću neće biti klasične koalicije jer ćemo surađivati sa svima koji se budu zalagali za projekte koji su srodni našem programu ili ga nadopunjuju.

Imate li povjerenja u vašu listu u Gradskom vijeću?
Naravno.

S vama u koaliciji je i Ivo Gjaja koji je u mandatu Dubravke Šuice pošao u oporbu zbog neslaganja oko projekta golfa, jeste li razgovarali o tome i mogućim prijelomnim točkama?
Gospodin Gjaja je otišao ne zbog golfa nego zbog Dubrovačkog dogovora. Smatrao je opravdano da HSLS nije išao u koaliciju s HDZ-om da bi u konačnici koalirao i sa SDP-om i HNS-om. Tek nakon Dubrovačkog dogovora Gjaja se izjasnio protiv UPU-a. Dakle, povod je bila koalicija sa SDP-om i HNS-om, a ne golf. Mi s gospodinom Gjajom nećemo imati problema jer ćemo biti dosljedni onome što smo se dogovorili i s njime, ali i s ostalim koalicijskim partnerima.

Možete li garantirati da vam se neće dogoditi ‘novi Vukotić’ ili slučaj s bivšom vijećnicom Dubravkom Marunčić koji su stali u obranu Vlahušićevog proračuna?
HDZ s partnerima ima osam mandata u Gradskom vijeću. Mi ćemo raditi po programu kojega smo ponudili biračima i za sve ćemo tražiti potporu od vijećnika koji sjede u Vijeću. Izbori nikome nisu na pameti jer je do regularnih izbora jako malo vremena, a pred nama je mnogo posla. Vjerujem dakle da neće biti problema oko izglasavanja proračuna. Situacija je sada drugačija nego u vrijeme Dubrovačkog dogovora. Dogovor se raspao i vodeće su stranke preuzeli novi ljudi. Trebalo je potom podijeliti karte iznova i to se dogodilo na ovim izborima. Sada Grad treba uhvatiti korak s vremenom.

Dubrovački HDZ u posljednjoj godini obilježili su i brojni sukobi poglavito s bivšom predsjednicom Dubravkom Šuicom. Kako komentirate činjenicu da se praktički tijekom cijelih izbora Dubravka Šuica nije obratila potencijalnim glasačima da vam daju potporu?
Te su stvari sada iza nas. HDZ nikada nije bio složniji ni jedinstveniji nego je to danas. Što se tiče i potpore gospođe Šuice, vjerujem da je bila zauzeta poslom u Europskom parlamentu.

U Omišu je nedavno cijelo vodstvo HDZ-a dalo ostavku nakon loših rezultata, a nakon što je Karamarko već najavio njihovu smjenu. U slučaju da ne pobijedite je li vam osam mandata dovoljno za nastavak vođenja dubrovačkog HDZ-a?
Mi ćemo pobijediti. Bit ću dubrovački gradonačelnik i sa svojim ću timom, na čelu kojega su moji zamjenici Sanja Putica i Blaž Pezo, preuzeti odgovornost za upravljanje Gradom. Tako da o drugim scenarijima nema smisla ni razmišljati.

Vlahušić je najavio kako će sazvati Gradsko vijeće gotovo odmah nakon eventualnog reizbora i ponuditi proračun, hoćete li ga prihvatiti ili se ide opet u rušenje?
On očito ne zna ili namjerno govori neistinu oko sazivanja Gradskog vijeća. Jasno je da prvu sjednicu Gradskog vijeća saziva predstojnik Ureda državne uprave. Proračun ćemo donijeti vrlo brzo. On će biti onakav kakvim smo ga željeli u prosincu prošle godine, uz nekoliko korekcija na način da ćemo uvrstiti socijalne mjere koje smo naveli u programu.

Kako komentirate navode o tome da ukoliko Vlahušić bude izabran Grad ne može povlačiti sredstva iz EU?
Eurozastupnica Ivana Maletić i čitav niz pravnih stručnjaka jasno je rekao da pravomoćno osuđena osoba ne može potpisivati ugovore s EU. Time su jasno demantirali neistine potpredsjednice Vlade i Vlahušićeve stranačke šefice koji su nastojali omalovažavati pravnu stečevinu EU. I ne samo to- oni omalovažavaju i samu činjenicu da je Vlahušić pravomoćno osuđen za zloupotrebu položaja. Grad ne smije biti talac Andra Vlahušića niti poligon za političke manipulacije Vesne Pusić. Meni se nameće pitanje kakav to trebaš biti čovjek da te briga što ćeš radi vlastite fotelje blokirati čitav Grad.

Stručnjakinja na tom području, konzultantica Ariana Vela je rekla da se projekti ipak mogu prijavljivati preko gradskih tvrtki i DURA-e?
I ona je potvrdila da se Grad ne može kandidirati na EU fondove zbog pravomoćno osuđenog gradonačelnika. A što bi sada trebali svi mi činiti? Nalaziti način na koji ćemo ‘preveslati’ Europsku uniju i kandidirati projekte preko manjih tvrtki ili agencije, samo kako bi spasili ‘vojnika Vlahušića’? To je neozbiljno. Jednostavnije je da problem riješimo izborom novog gradonačelnika, koji nema takvih problema s regulativom EU. I to će se dogoditi u nedjelju 22. ožujka.

Jeste li od početka kampanje imali neugodnosti na poslu zbog političkog angažmana?
Ništa više od onoga što sam očekivao.

Jeste li za nastavak izgradnje projekta golfa na Srđu i u kojem obliku?
Mi smo za poštivanje prostorno-planske dokumentacije i svih propisa. Nije jasno u potpunosti što su pravne posljedice odluke Upravnog suda jer smo čuli različita tumačenja, pa ne mogu konkretnije odgovoriti. Svakako, poštovat ćemo zakone i donijeti ćemo odluku koja će iskazivati volju građana i Grada.

Prema nekim navodima u listopadu bi HEP trebao nastaviti s projektom HE Ombla. Kako vi vidite taj projekt i kako ćete se postaviti prema njemu?
Projektu HE Omble se protivi velika većina građana, pa ćemo mi poštovati njihovu volju i nećemo dopustiti da ovaj projekt zaživi. I pritom vam jasno kažem- neće nas u suprotno moći uvjeriti niti jedna Vlada, ma čija ona bila. Kao gradonačelnik ću se suprotstaviti svim pokušajima da se HE Ombla počne graditi jer mene biraju građani Dubrovnika, a ne političke elite iz Zagreba. Zato ću ja biti na strani svojih sugrađana i HE Ombli ću uvijek reći- Ne!

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist