Grad

MATO FRANKOVIĆ ‘Agencije pozdravljaju moju preporuku jer i sami uviđaju problem’

MATO FRANKOVIĆ 'Agencije pozdravljaju moju preporuku jer i sami uviđaju problem'

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, nakon što je turističkim agencijama uputio preporuku da četvrtkom i subotom ne dovode izletnike na Pile, ove je srijede istaknuo kako agencije pozdravljaju i razumiju njegovu odluku.

-Ovdje se ne radi o grupama koje su bukirane 6 mjeseci ili godinu dana prije te redovno dolaze u Dubrovnik pa i četvrtkom i subotom. Ovdje se radi isključivo o izletničkim autobusima za izlete koji se prodaju obično u samoj destinaciji i to tjedan ili dva ranije – rekao je gradonačelnik, dodavši kako je preporuka da ti autobusi ne dolaze na Pile četvrtkom i subotom.

-Ovo je jedna vatrogasna mjera koju brojne agencije pozdravljaju i razumiju. Ničim neće utjecati na njihove prihode, a oni i sami prepoznaju to kao problem. Prošlog četvrtka, kada smo imali značajnih problema i kad je došlo do blokade prometa, u jednom danu smo imali 240 izletničkih autobusa. Možemo postaviti pitanje zašto to nismo prije napravili? Činjenica je da smo se fokusirali na goste na kružnim putovanjima i tu smo uveli određeni red te smo smatrali da ćemo moći izdržati i broj izletničkih autobusa koji su trebali doći u grad. Istovremeno se dogodila liberalizacija tržišta i nitko nije mogao pretpostaviti da će u Dubrovnik doći više od tisuću taksi vozila. Svakodnevno ih je sve više, sad čak vidimo i brojne kombije zagrebačkih tablica, koji su također Uberovi vozači. Taj broj previše raste i to ne možemo kontrolirati – rekao je Franković dodavši kako je pozvao ministra Olega Butkovića, koji u Dubrovnik stiže idućeg tjedna.

-Ova odluka po ničemu nije dobra za dubrovački turizam. Bilo koji laik vidi koliko se taksi vozila nalazi na ulicama. Prošlih godina taj je broj bio ograničen, a vidimo da i veliki broj taksista koristi parkirna mjesta građana. Radimo aktivno na izmjeni odluke o parkingu, uvest ćemo zonu posebnog prometnog režima, ali očekujem od ministra neke vatrogasne mjere – rekao je Franković najavivši sastanak s lokalnim taksistima izrazivši nadu da će postići konsenzus po pitanju korištenja taksi mjesta i zaustavljanja na javnim površinama.

Na pitanje kad se može očekivati uvođenje posebno režima prometovanja oko Grada odgovorio je:
-Uvođenje posebnog prometnog režima oko Grada moglo bi se naći već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Proučili smo brojna rješenja svjetskih gradova kako i na koji način su oni to rješavali. Možda ćemo ići postupeno, prvo parking, a s vremenom potpuno zabranjivanje prometa – govori gradonačelnik.

Na kraju, očekujemo kako će ministar Oleg Butković u Dubrovnik doći u četvrtak ne bi li se i osobno uvjerio u sve ‘blagodati’ liberalizacije autotaksi tržišta.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist