Natrag
26.4.2018 22:47

facebook

twitter

google

rss

dulist

Matija Babić pušten na slobodu, evo što kaže!

2.12.2013 @ 20:40 Dulist Aktualno

Podijelite:

Matija Babić pušten je iz policije u Heinzelovoj gdje je bio na saslušanju a navodno zbog objavljivanja svastike na hrvatskoj zastavi jučer poslije objavljivanja rezultata referenduma.

Nije imao primjedbi na rad policije, a zasad nije podnesena nikakva prijava.
Još uvijek se ne zna hoće li Babić biti optužen zbog objavljivanja svastike i narušavanja ugleda hrvatskih simbola što je kažnjivo zakonom.

NA POZIV MUP-a Matija Babić, osnivač i autor projekta Index, bez pratnje odvjetnika uputio se oko 17 sati u MUP u Heinzelovu. Pozvan je zbog ilustracije koja je objavljena na Indexu u nedjelju navečer u članku “Hrvatska odlučila kao nekad: 65 posto za diskriminaciju!”, odnosno, kako službeno stoji u policijskoj obavijesti, “radi davanja obavijesti o javnom poticanju na nasilje i mržnju.”

Tijekom razgovora s policijom Babić je kazao kako je motiv postavljanja ilustracije upozorenje na jačanje fašizma u Hrvatskoj koje se manifestira kroz ograničavanje prava manjina.

Za Index je Babić izjavio kako je znakovito da je ova država više zainteresirana za pitanje upozoravanja ilustracijom na fašizam nego za obračun sa samim fašizmom. Na upit policije hoće li ilustraciju ukloniti, Babić je odgovorio kako nema tu namjeru. Oko 19 sati obavijesni razgovor je završen te je Babić pušten kući.

“Index je već 10 godina, oduvijek i bez iznimaka, na strani slabijih, ugroženih, na strani onih koji su u manjini. To ćemo i ostati bez obzira na cijenu – bio to zatvor, prijetnje smrću ili novčane kazne. Index će ze boriti za manjine, koliko god to bilo nezahvalno i opasno u zemlji koja naginje fašizmu” – izjavio je Babić.

Policija je medijima poslala kratko priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Povodom mnogobrojnih upita, u nastavku maila dostavljamo priopćenje. Zbog objave na internetskom portalu neprimjerenog sadržaja u kojem su dijelovi grba i zastave Republike Hrvatske korišteni na način suprotno  odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske u službene prostorije  PU zagrebačke pozvan je autor teksta te je nakon obavljenog obavijesnog razgovora i prikupljenih činjenica utvrđeno kako je predmetni počinio prekršaj iz članka 4. navedenoga Zakona poradi čega će protiv istoga nadležnom Prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog redovnim putem.

– Nema smisla prijavljivati prijetnje jer se ne radi o izoliranim slučajevima već o općoj atmosferi linča nametnutoj od strane Katoličke crkve, u kojoj je nepoželjan svatko tko je drugačiji. Takva atmosfera naziva se fašizam. I to je ono što smo ilustracijom ispravno poručili – istaknuo je Babić.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana