Natrag
24.4.2018 12:18

facebook

twitter

google

rss

dulist

Matica predstavila ‘Sedmoglasje’ Stijepa Mijovića Kočana

19.5.2017 @ 9:20 Dulist Kultura
15;15

Podijelite:

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku organizirao je 17. svibnja 2017. predstavljanja nove knjige pjesama Stijepa Mijovića Kočana ‘Sedmoglasje, odjednom i djed i dijete’ u izdanju Matice hrvatsku u Zagrebu.

Izabrane pjesme Stijepa Mijovića Kočana objavljene su u Matičinoj biblioteci ‘Hrvatski pjesnici’. Glavna urednica je Romana Horvat, a Kočanove pjesme odabrao je i pogovorom popratio Ludwig Bauer:

-Usprkos konstatacijama koje sve upućuju na raznorod¬nost i složenost, kompleksnost, cjelokupan Kočanov poetski opus ipak se odlikuje nekim karakteristikama koje bismo mogli ozna¬čiti kao zajednički nazivnik svih njegovih zbirki, njegove poezije u cjelini. I kada je misaono šokantan, blasfemičan s namjerom, i kada je nostalgično emotivan, i kada sklada sasvim osebujne sonete po relativno strogom uzorku, čak i sa cezurama na izabranim mjestima, i kada piše s namjerom izrazite neposrednosti, izravno u pisaći stroj, Kočan se ne izmiče tradiciji, tradiciji sasvim prepo¬znatljiva književna izričaja, duboko ukorijenjena u prepoznatljivo specifičan književni jezik. Kočan osjeća taj jezik prirodno i pro¬finjen – istaknuo je u pogovoru Bauer.

U čitaonici Narodne knjižnice Grad uvodno je, u ime Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, prisutne pozdravio Davor Mojaš i predstavio ukratko pjesnički i ostali stvaralački opus Stijepa Mijovića Kočana koji je čitao pjesme iz nove knjige pojasnivši prisutnima vrijeme i okolnosti kada ih je napisao i u kojim zbirkama objavio. Mirjana Smažil Pejaković, pjesnikinja i urednica, pročitala je također nekoliko Kočanovih pjesama i fragmente iz pogovora Ludwiga Bauera objavljenog u knjizi.

Tekst: Davor Mojaš
Foto: Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana