Kultura

MATICA HRVATSKA Predstavljena knjiga o crkvi Gospe Luncijate

MATICA HRVATSKA Predstavljena knjiga o crkvi Gospe Luncijate

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je u utorak 11. listopada u Župnoj crkvi sv. Križa knjigu Anamarije Bezek i Vinicija B. Lupisa ‘Crkva Gospe Luncijate u Gružu – Hortus marianus’.

Knjiga govori o zavjetnoj crkvi protiv kužnih bolesti koju je oporukom iz 1348. godine na mjestu Krstac na putu k Ombli dao izgraditi Angelo de Leticia. Crkva, jednobrodna građevina s polukružnom apsidom, spominje se potom u 15. stoljeću, kada njom upravljaju redovnice trećeretkinje, a kasnije brigu o crkvi vodi Bratstvo sv. Mihajla, kojoj župi je crkva tada pripadala. Od 16. stoljeća brigu je preuzela dubrovačka vlastelinska obitelj Sorkočević, a 1806. godine za vrijeme rusko-crnogorke agresije crkva je devastirana. Nakon pada Republike obitelj Sorkočević prodaje svu svoju imovinu, uključujući i crkvu, pa se od tada vlasništvo nad njome više puta mijenja. Koncem 19. stoljeća gruški trgovac Pero Lujak izveo je veliku obnovu te je 1897. godine crkvu s okolnim zemljištem poklonio gruškoj župi sv. Križa.

-U knjizi su na zanimljiv i faktografski bogat način na jednom mjestu objedinjeni podaci o povijesnoj slojevitosti crkve Gospe Luncijate. Utoliko je njena monografska vrijednost izvanredna – kazala je u ime Matice hrvatske dopredsjednica dubrovačkog ogranka Jelena Obradović Mojaš.

-Hrvatska dominikanska provincija posvećena je Navještenju Blažene Djevice Marije, baš kao što je crkva o kojoj je riječ u knjizi. Dubrovački biskup Severin Pernek 1968. godine pastoralnu skrb za novoosnovanu župu Svetog Križa gruž povjerava Dominikancima iz Samostana sv. Križa, a od tada počinju i radovi na restauraciji. Narod Gruža odazvao se na poziv župnika o. Hinka Kraljevića, a veliki posao besplatno su iznijeli do kraja gotovo sami gruški Hercegovci – istaknuo je župnik župe sv. Križa i starješina Dominikanskog samostana sv. Križa fra Mihael Mario Tolj.

-Crkva Gospe Luncijate postala je marijansko svetište župe sv. Križa, u kojoj se bogoslužja održavaju svake druge nedjelje u mjesecu, a u koju se rado hodočasti i iz drugih dijelova grada na svetkovinu Navještenja te na blagdan Gospe Lurdske – dodao je Tolj.

-Crkva Gospe Luncijate bila je tema mog diplomskog rata, ali nisam pretpostavljala da će se jednog dana dogoditi ukoričeno izdanje. Riječ je o jednom od rijetkih sakralnih objekata za koje znamo točan datum izgradnje – rekla je autorica knjige Anamarija Bezek.

-Cilj Matice hrvatske je obraditi nacionalnu baštinu, sastavnicu nacionalnog bića, a ovo svetište je za grad Dubrovnik iznimno važno. Koautorica Bezek i ja smo ‘viribus unitis’ obradili jednu mikrolokaciju ‘suburbiuma’, bivše okolice grada Dubrovnika. Knjiga je pisana tečnim jezikom i dostupna svima koje ova tema zanima. Neka ovo bude pobuda drugim autorima da obrađuju segmente koji još nisu dovoljno obrađeni – istaknuo je autor knjige Vinicije B. Lupis.

Promociju je svojim nastupom uveličao Mješoviti pjevački zbor župe sv. Križa.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist