Natrag
23.3.2019 20:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

Matica hrvatska predstavila „S gitarom ruku pod ruku“ Maroja Brčića

18.8.2014 @ 23:10 Baldo Marunčić Kultura
11;11

Podijelite:

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u ponedjeljak navečer u atriju Franjevačkog samostana Male braće knjigu Maroja Brčića „S gitarom ruku pod ruku“.

Predsjednica dubrovačkog ogranka Vesna Čučić uvodno je predstavila autora knjige, Maroja Brčića, umjetnika na gitari i profesora na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a urednik izdanja, akademik Luko Paljetak, dao je kratki pregled povijesti gitare.

Sanja Dražić kazala je kako se knjigom mogu koristiti i oni koji nisu vezani uz gitaru.
– Ruku pod ruku smo s nekim tko nam je prijatelj i podrška, a upravo bi takav trebao biti odnos i nastavnika i učenika prema gitari. U knjizi se naglašava važnost individualnog pristupa, koji zahtjeva posebnu pažnju kod izbora skladbi, nazočnost koncertima, proučavanje literature te razgovor o skladatelju i njegovom djelu. Knjiga može pomoći svakom pedagogu, jer je njena velika kvaliteta da rješava stvari u hodu – istaknula je Dražić.

– Matica hrvatska dobila je literaturu koja će imati veliku upotrebnu vrijednost, i to ne samo u lokalnim okvirima – dodala je Dražić.

Ileana Grazio kazala je kako ‘vrijedna, zanimljiva, sveobuhvatna i ozbiljna’ knjiga već naslovom i naslovnicom privlači pozornost, koja raste čitanjem.
– Iako se sviranje gitare ponekad čini jednostavnim, to nije baš tako. Brčić je to znalački objasnio i u ovo djelo pretočio svoje dugogodišnje pedagoško iskustvo, stručno znanje te veliko iskustvo javnih nastupa i snimanja – rekla je o knjizi Grazio.

Gitarist Darko Petrinjak kazao je kako je kroz 25 godina prijateljstva s Marojem Brčićem fasciniran njegovom duhovitosti, ali i predanosti te ozbiljnosti kojom se bavi svojim poslom.

– Te osobine prisutne su i u ovoj knjizi, gdje je na vrlo ležeran način objasnio ozbiljnu problematiku sviranja i interpretacije. Nije mi poznata neka knjiga koja tako temeljito i uravnoteženo pokriva sve to – rekao je Petrinjak.

Sam autor na kraju je zahvalio publici, predstavljačima te izdavaču Matici hrvatskoj.

– Nadam se da će knjiga naći prostor i put do publike i da će biti od koristi svima koji je uzmu u ruke – rekao je Brčić.

Promociju je svojim nastupom uveličao Dubrovački gitarski trio, čiji je Maroje Brčić član.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana