Kultura

MATICA HRVATSKA Novi ‘Dubrovnik’ o Ovidiju i Mariji od Poste

MATICA HRVATSKA Novi 'Dubrovnik' o Ovidiju i Mariji od Poste

U nastavku svoje redovite izdavačke djelatnosti, Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku objavio je novi broj svoga Časopisa za književnost i znanost Dubrovnik 2-3/2018.

Uvodne tematske stranice posvećene su 2000. obljetnici smrti Publija Ovidija Nazona s izborom autorskih tekstova, prijevoda i prepjeva ‘proslavljenog pjesnika nježnih stihova’ (Pavao Knezović, Neven Jovanović, Luko Paljetak, Slavica Stojan, Jadranka Bagarić, Inge Belamarić, Mario Kopić, Peter Sloterdijk).

Objavljeni su prinosi brojnih suradnika u stalnim časopisnim rubrikama: Baština, Ogledi, Teatar, Spomenar, Album i Osvrti.

Uz ostalo, novi broj Dubrovnika donosi poeziju Luka Paljetka, Roberta Creeleya Juliana Kornhausera, Nikole Šimića Tonina i Neda Domenika Ilicha, prozu Pera Kvesića i Wernera Bergengruena te zanimljivu korespondenciju Itala Calvina i Mladena Machieda. Vedran Benić piše o Mariji od Poste, Vojnovićevoj i stvarnoj.

Završne stranice posvećene su osvrtima na domaću književnu, izložbenu i izvedbenu produkciju s dubrovačkim predznakom. Objavljeno je i Izvješće o radu i poslovanju Zaklade Blaga djela u Dubrovniku u prošloj godini te sjećanja na Etu Rehak, Margit Cetinić i akademika Nenada Vekarića.

Časopis će 25. rujna 2018. u čitaonici Narodne knjižnice Grad u 19.30 sati predstaviti: Inge Belamarić, Davor Mojaš, Luko Paljetak i Ante Šoljić.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist