Kultura

MATICA HRVATSKA ‘Gorka zora’ akademika Paljetka ovog ponedjeljka u Sponzi

MATICA HRVATSKA 'Gorka zora' akademika Paljetka ovog ponedjeljka u Sponzi

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku poziva na predstavljanje knjige pjesama akademika Luka Paljetka ‘Gorka zora’ u ponedjeljak 20. kolovoza 2018. u 21 sat u atriju palače Sponza.

Knjigu pjesama predstavit će likovni i književni kritičar Milan Bešlić, autor akademik Luko Paljetak te predsjednica dubrovačkog Matičinog ogranka Slavica Stojan, a u popratnom programu nastupit će Maroje Brčić.

Akademik Luko Paljetak navršava 19. kolovoza 2018. godine 75. rođendan. Upravo tim povodom, Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku objavio je njegovu najnoviju zbirku pjesama Gorka zora.

U novim pjesmama koje sadrži ova zbirka Paljetak tematizira ljudsko postojanje i vlastiti život doživljava kroz samopoštovanje, kroz osjećaj da je dobro što postoji, kroz osjećaj pripadnosti nekome i nečemu, kroz egzistencijalnu usmjerenost prema vječnomu. Smrt kao najveći izvor straha, ali i fascinacije, sveprisutna je realnost čovjekova, apsurdna i tragična, u kojoj se i život može doživjeti samo kao jedan od predjela smrti. Kroz biblijsku i teološku koncepciju Paljetak participira Božju egzistenciju i vrijednost života prepoznaje u bliskosti s voljenom osobom.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist