Natrag
23.3.2019 03:59

facebook

twitter

google

rss

dulist

Mate s onoga svita do suza nasmijao publiku!

28.3.2014 @ 10:05 Ana Prohaska Kultura
9;9

Podijelite:

Pretpremijera nove predstave Kazališta Marina Držića komedije Jasena Boka “Mate s onoga svita” do suza je večeras nasmijala okupljenu publiku koja je sat i pol vremena uživala u novom naslovu.

Urnebesna komedija temelji se na narodnoj priči o vragolanu Eri koji je svojim karakterom itekako poznat u našim krajevima. Riječ je o tekst Jasena Boka koja u režiji Zorana Mužića prerasta u kabaret koji pršti od smijeha. žPredstava komentira događaje na način da nas opet čeka gastrabajterstvo u Njemačkoj i drugim zemljama Europske Unije, a tekst Jasena Boka i režija Zorana Mužića savršeno pogađaju duh vremena. Jedan od pokretača je glazba Mate Matišića, tj. 12 songova koji simboliziraju svakoga od likova.

Jasen Boko je Mata, pandana Era iz narodne priče, stvorio kao karakter za kazalište lutaka za priču namijenjenu djeci. Onda se, piše autor, pojavila Jasna Jukić koja ga je nagovorila da se Matom pozabavi u KMD-u, dok je Zoran Mužić imao duhovitu viziju kako bi sve to trebalo izgledati. Ova komedija smještena je u 70-te, vrijeme gastarbajterske ekonomije I uzrokovala bum u Dalmatinskoj Zagori I donijela neke novosti poput primjerice mercedesa. No cijela priča juga Dalmacije I njenog zaleđa vratila se na početak, a posao u Europi postao je mantra u izmijenjenim okolnostima kao posao s Europom. Gastarbajtersku klimu zamijenila je investicijska klima te ne moramo više odlaziti I raditi u inozemstvo već u svojoj domovini možemo biti konobari, sobarice I čistačice.
-Dalek smo put prešli u četiri desetljeća, jedino je gazda ostao isti – europski!

Progovorila je ova predstava na duhovit način o stanju u hrvatskom društvu, našem položaju u Europskoj uniji, golfu, te pozvala nas sve da poradimo na natalitetu, ako ne zbog nas samih, onda zbog Europe (ili Njemačke) kojoj će trebati radne snage.

U predstavi igraju Branimir Vidić Flika, Glorija Šoletić, Izmira Brautović, Zdeslav Čotić, Edi Jertec, Helena Kovačić, Hrvoje Sebastijan, Mirej Stanić, Boris Matić, Nika Burđelez, Emerson de Souza Cruz. Skladatelj je Mate Matišić, scenografkinja Anamarija Obradović, kostimografkinja Zjena Glamočanin, a za scenski pokret zadužen je Alen Čelić.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana