Kultura

‘Mate s onoga svita’ novi premijerni naslov KMD-a

'Mate s onoga svita' novi premijerni naslov KMD-a

Kazalište Marina Držića priprema još jedan premijerni naslov i to Jasena Boka, ‘Mate s onoga svita’ čiji je redatelj Zoran Mužić.

Tim povodom danas je održana i konferencija za novinare. Skladatelj je Mate Matišić, scenografkinja Anamarija Obradović, kostimografkinja Zjena Glamočanin, a za scenski pokret zadužen je Alen Čelić. Igraju Branimir Vidić Flika, Glorija Šoletić, Izmira Brautović, Zdeslav Čotić, Edi Jertec, Helena Kovačić, Hrvoje Sebastijan, Mirej Stanić, Boris Matić, Nika Burđelez i Emerson de Souza Cruz. ‘Mate s onoga svita’ temelji se na narodnoj priči o vragolanu Eri koji je svojim karakterom itekako poznat u našim krajevima.

Riječ je o komediji Jasena Boka koja u režiji Zorana Mužića prerasta u kabaret koji pršti od smijeha. Predstava komentira događaje na način da nas opet čeka gastrabajterstvo u Njemačkoj i drugim zemljama Europske Unije. Jedan od pokretača, pišu iz Kazališta je glazba Mate Matišića, odnosno 12 songova koji simboliziraju svakoga od likova. Domišljati Mate je aktualan lik koji na svome putu susreće cijelu paletu seoskih mudrijaša, zgodnih udavača, bauštelaca, antologijsku Fatu i njenog odabranika Muja,… U svome postojanju on zaokružuje tradiciju ovog prostora, cijelog Mediterana, pa i srednje Europe – to je europski lik par excellance, baš kao vješt sluga iz komedije dell’ arte. Pretpremijera je najavljena 27. ožujka u 19 sati i 30 minuta, premijera 28. ožujka u 19 sati i 30 minuta, dok je reprizna izvedba najavljena 29. ožujka.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist