Kultura

MARTINOVIĆI O DUBROVAČKOM JEZIKU ‘Mrtav je, izgubio je vrijednost, ostale su samo riječi’

MARTINOVIĆI O DUBROVAČKOM JEZIKU 'Mrtav je, izgubio je vrijednost, ostale su samo riječi'

U okviru Mjeseca hrvatskoga jezika, dubrovački glumci Miše i Maro Martinović u srijedu navečer su u Narodnoj knjižnici udružili snage i održali jezični savjetnik za dubrovački govor pod nazivom ‘S oca na sina: rad s glumcem’.

Red smijeha, red kazališnih uspomena i Držićevih riječi ispunili su Saloču od Zrcala. Za to su bili zaslužni otac i sin, glumački znalci.

– Stvorili smo teatar. Bili smo jednaki s drugim narodima, onda i danas. Možemo biti ponosni na naše pretke. Govorio sam uvijek svima, za mene je dubrovački govor – jezik – naglasio je gospar Miše koji smatra kako je dubrovački jezik ipak izgubio na vrijednosti.

– Jedino bih molio, nemojte govoriti jezikom Hrvatske televizije. Tamo se govori kao da govore roboti – rekao je gospar Miše s osmijehom na licu.

Za Držića Miše Martinović ima samo riječi hvale te smatra kako njegove rečenice imaju melodiju, svojevrsna su glazba u jeziku. Potom je zajedno sa sinom Marom izveo dramaturški dio ‘Novele od Stanca’. Njihova izražajna izvedba nakratko je stvorila kazališnu atmosferu.

– Jezik i narječje je živa stvar, koja se kroz godine mijenja. Dubrovački govor, bio to Gundulić, Držić, Vojnović, u svim tim izričajima, takav jezik je danas u Dubrovniku – mrtav. Postoje neki izrazi koje upotrebavljavaju svi, kao što su funjestra, šufit, šugamani… To nije dominantna dubrovačka rečenica s melodijom kakvu su koristili pisci koje sam spomenuo – smatra Maro Martinović i dodaje kako se dubrovački jezik može održati jedino preko kazališta i Dubrovačkih ljetnih igara.

Mlada glumačka družina učenika 2. i 6. razreda OŠ Lapad potom je izvela ‘Novelu od Držića’. Voditeljice ovoga projekta, ujedno autorice teksta i redateljice su Gordana Rokolj i Martina Skvrce.

– Već petu godinu radimo na projektu Priča oko Popreta, čuvamo kulturnu baštinu i okupljamo djecu. Svake godine priredimo predstavu, napravimo slikovnicu, a snimili smo i film s djecom. Budući da se obilježava 450. godina od smrti Marina Držića, odlučili smo se tomu više posvetiti. S učenicima radimo na projektu o Marinu Držiću. Prekjučer smo saznali kako smo pozvani na državni Lidrano. Čast nam je velika što smo pozvani ovdje da se možemo pokazati pred dubrovačkim velikanima, čuti od njih kako mi to radimo i je li to dobro – rekla je jedna od voditeljica projekta Gordana Rokolj i dodala kako joj je žao što današnja djeca jako malo znaju dubrovački.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist