Aktualno

MARO KRISTIĆ ‘Nisam sumnjao u ustavnost zakona’

MARO KRISTIĆ 'Nisam sumnjao u ustavnost zakona'

Kao osoba koja se najviše veže za donošenje ovog zakona nisam ni u jednom trenutku sumnjao na ustavnost ovog zakona, a to je jednoglasnom odlukom potvrdilo i svih dvanaest ustavnih sudaca – rekao je Maro Kristić, saborski zastupnik MOST-a te kandidat te stranke za gradonačelnika Dubrovnika.

-Rekli su da je u skladu sa svim nacionalnim i međunarodnim pravnim standardima, da se odnosi na širok krug počinitelja a ne samo jednu osobu te da služi vraćanju povjerenja građana u politiku – kazao je Kristić.

-Više puta kroz raspravu u Hrvatskom saboru sam komunicirao da ovakve zakone imaju sve europske države u kojima su kriminal i korupcija duboko ukorijenjeni. Nažalost, Hrvatska je u samom vrhu pa je ovaj zakon nužnost. Donijet je iz razloga što u Hrvatskoj još uvijek postoje stranke i pojedinci koji i dalje na različite izbore kandidiraju pravomoćno osuđene osobe koje su osuđene za teška kaznena djela. U saborsku smo proceduru u međuvremenu uvrstili Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, i kad se taj zakon usvoji imat ćemo ujednačene odredbe o zabrani kandidiranja na svim izbornim razinama, kako smo i obećali pred izbore. Želimo jednog dana biti Norveška, gdje se političari samoinicijativno povlače iz politike nakon počinjenja kaznenog djela, ali mi u Hrvatskoj imamo potpuno suprotnu praksu. U nas je pravilo kandidatura pravomoćno osuđenih i nažalost morali smo posegnuti za takvim zakonom. S tim da je u drugim europskim zemljama takav zakon još teži i striktniji nego naš, koji je jedan od blažih – istaknuo je Kristić.

-Svoju kandidaturu nisam vezivao za pravorijek Ustavnog suda niti ga čekao, već sam je objavio i prije. Uvjeren sam u svoj uspjeh, odnosno da su građani prepoznali moj rad i na lokalnoj i na nacionalnoj razini – dodao je Kristić.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist