Aktualno

MARO KRISTIĆ Nećemo valjda dozvoliti da naši resursi posluže za oplodnju stranog kapitala

MARO KRISTIĆ Nećemo valjda dozvoliti da naši resursi posluže za oplodnju stranog kapitala

Gradski vijećnik MOST-a Maro Kristić ponovno se osvrnuo na prodaju Hotela Maestral.

Ovog puta podsjeća kako je prije nekoliko dana pokušao revitalizirati priču o mogućem radničkom dioničarstvu u hotelima Maestral, a CERP je samo dan iza toga ponovno raspisao natječaj za prodaju ‘većinskog udjela u ovom hotelskom kompleksu koji se proteže na 44 000 m 2 iznimno vrijednog turističkog zemljišta u Uvali Lapad, kojeg od mora dijeli samo pojas pomorskog dobra’.

– Nadam se kako CERP nije požurio s natječajem kako bi zaposlenicima, Gradu i Županiji i partnerima ostalo što manje vremena da shvate da treba ozbiljno razmotriti ovaj predloženi model radničkog dioničarstva i uputiti zajednički dogovorenu ponudu CERP-u? U ovih nekoliko dana od objave priopćenja gotovo sve političke stranke i nezavisne liste te brojni turistički djelatnici su izravno ili neizravno podržali ovaj prijedlog. Isto je u više navrata napravio gradonačelnik, a i sam predstavnik zaposlenika drži da ovaj model može uspjeti. Odavno nije bilo većeg konsenzusa po nekom pitanju kao što je to u slučaju Maestrala.

Stoga me čudi da do današnjeg dana nitko od pozvanih, a pritom mislim na gradonačelnika, župana, zaposlenike i upravu Maestrala te relevantne turističke tvrtke nije sjeo za isti stol i razgovarao na ovu temu. Stječe se dojam kao da postoji strah od toga da Hoteli Maestral ne bi slučajno ostali u našim rukama.

Podsjetit ću da radničko dioničarstvo nije naučna fantastika, a osim Hotela Osmine koje je naš župan uspješno privatizirao navest ću još samo specifičan primjer radničkog dioničarstva u Baškoj na otoku Krku. Uspješni i sposobni zaposlenici su preuzeli odgovornost, ulagali u svoje hotele, podigli im vrijednost i prije tri godine ih odlučili prodati Valamaru za gotovo 30 milijuna eura. Novac od prodaje je podijelila uprava, ali i 87 djelatnika, ne nikakvi strani fondovi. Ovaj specifičan primjer navodim samo kako bih pokazao da Maestrale mogu prodati i na njima zaraditi i zaposlenici koji su ih stvarali, položajnu rentu mogu valorizirati sami, a ne neki strani fondovi.
Dakle, vrijedi razgovarati – navodi u priopćenju Kristić i nastavlja:

– Ne treba isključiti ni mogućnost da je Vlada spremna ponuditi Maestrale Gradu, Županiji i zaposlenicima i po diskontiranim uvjetima, samo to još nitko nije predložio niti pitao. Tim više jer su projekti koje vlada proglašava strateškim investicijama, uglavnom nekretninski kao npr. hotel od 60 soba uz 200 vila i apartmana za prodaju u Starom Gradu na Hvaru ili developerski projekt na Srđu kojeg neću spominjati da ne kontaminiram takvim projektima ovo priopćenje koje ima za cilj potaknuti nešto pozitivno i izvodljivo. Zašto bi bilo iznenađujuće kada bi Vlada koja toliko podupire sporne strane investitore i njihove developerske projekte ponudila Maestrale zaposlenicima po posebnim uvjetima? Hrvatska turistička budućnost ne leži u ovoj promašenoj formuli podupiranja ogromnih betonskih zdanja u kojima nema tko raditi. Budućnost je upravo u suprotnom, a ta formula je – malo, kvalitetno, skupo i naše!

Ne treba zanemariti ni jedinstvenu političku situaciji, u kojoj su poluge odlučivanja i vertikala vlasti u rukama jedne stranke, a mi imamo gradonačelnika i župana s bogatim iskustvom rada u turističkom sektoru te državnog tajnika u Ministarstvu turizma! Dakle, ne bi trebali imati problema s komunikacijom. Nećemo valjda bez pokušaja dozvoliti da naši ključni resursi i jedinstvena položajna renta posluže za oplodnju stranog kapitala i za zapošljavanje strane radne snage? – ističe vijećnik Maro Kristić.

Pročitajte još

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist