Politika

MARO KRISTIĆ ‘Lako je otkriti tko onečišćuje more na Dančama. Zašto to dosad nije napravljeno?’

Vijećnik Mosta Maro Kristić u priopćenju za javnost osvrnuo se na brojna onečišćenja mora kojima smo svjedočili ovog ljeta. Tako ističe kako je tijekom ove turističke sezone zabilježen rekordan broj onečišćenja  koja su uzrokovala zabranu kupanja.

-Gotovo da nije bilo kupališta ni plaže na kojima barem jedan put nije bilo zabranjeno kupanje. Taj podatak trebao bi biti alarm gradskoj i županijskoj upravi da u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo te ostalim nadležnim institucijama poduzmu sve radnje kako bi otkrili i najstrože sankcionirali počinitelje. Brojna onečišćenja i reakcije nadležnih jasno pokazuju koliko smo kao zajednica loše organizirani i nespremni brzo i učinkovito djelovati u ovakvim situacijama. More je naš osnovni resurs i temelj razvoja turizma i opstanka zajednice i dužni smo uložiti najveće napore da ga zaštitimo od svih vrsta onečišćenja, posebno kada je ono uzrokovano neodgovornim ponašanjem fizičkih ili pravnih osoba. Stoga nije dovoljno uložiti dodatna sredstva i češće uzorkovati kakvoću mora za kupanje, nego je potrebno razviti i dodatno ojačati cijeli sustav kontrole, nadzora i intervencija u ovakvim slučajevima. Zabrinjavajuće je primjerice da ni najstariji kupači kultnog dubrovačkog kupališta Danče ne pamte ovako velika i ovoliko česta onečišćenja mora koja su ih toliko uznemirila da su organizirali i potpisali peticiju kojom su tražili od gradske uprave da utvrdi uzroke te da kazni počinitelje, ukoliko je uzrok onečišćenja ljudski faktor. Iz reakcije gradonačelnika koji je ovu pojavu pripisao lošoj i zastarjeloj gradskoj komunalnoj infrastrukturi (koja je sigurno jedan od najvećih, ali ne i jedini uzročnik onečišćenja) i najavio ulaganja kroz projekt anglomeracije koji je na dugom štapu te financijsku pomoć za češće uzorkovanje mora, jasno je kako nedovoljno ozbiljno doživljavamo ovakve incidente i kako živimo na način da molimo Svevišnjeg da se nešto ne dogodi, a da baš jako malo toga poduzimamo kako bismo bili u stanju sami spriječiti ovakve pojave. Na žalost živimo u vremenu u kojem i među onima koji najizravnije ovise o moru poput brodara i hotelijera postoje oni koji neodgovorno postupaju i ispuštaju fekalije i otpad u more. Primjerice, onečišćenje na Dančama se događa još uvijek, svakodnevno, uvijek u istim satima i moguće je s lakoćom utvrditi njegovo podrijetlo i otkriti počinitelja pa je nevjerojatno da to do sada nije učinjeno te da o rezultatima nije obaviještena javnost. Teško je povjerovati da nadležni iz nekog razloga ne žele otkriti uzrok onečišćenja pa ovim putem apeliramo da poduzmu sve radnje kako bi se žurno otkrio uzrok i sankcionirao eventualni počinitelj te da o svemu obavijeste javnost – navodi Kristić.

 

Pročitajte još

NOVI CRODEMOSKOP HDZ uvjerljivo prvi, SDP i Domovinski pokret dodatno ‘potonuli’

Dulist

ŽUPANIJSKI VIJEĆNIK MARKO GILJAČA Uzalud županu legitimitet i legalitet kad se dogodi pomor stonskih kamenica

Andrea Falkoni Račić

Već 2024. godine mogli bismo imati novu dvoranu za Svjetsko rukometno prvenstvo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija