Politika

MARO KRISTIĆ Dovršetak atletske staze jedino je racionalno ulaganje u lapadski stadion

MARO KRISTIĆ Dovršetak atletske staze jedino je racionalno ulaganje u lapadski stadion

Gradski vijećnik Maro Kristić (MOST) poslao je još jedno priopćenje medijima, a ovoga puta osvrnuo se na sportsku infrastrukturu.

-U 2019. godini nogometni Dubrovnik je obilježio okruglih 100 godina svoje klupske povijesti. Iako se ne može reći da recentna dubrovačka nogometna povijest obiluje velikim i značajnim uspjesima te iako je proslava opravdano otvorila pitanje što se to zapravo obilježavalo, nedvojbeno je da je ista podsjetila, kako nogometni Dubrovnik ima itekako bogatu i uspješnu povijest i tradiciju te kako je iznjedrio cijeli niz u svjetskim okvirima poznatih nogometaša, ali i odgojio cijeli niz generacija sportaša. Prigodom svog obraćanja uzvanicima gradonačelnik je između ostalog podsjetio na to kako se Grad Dubrovnik konačno ozbiljno posvetio sportu, izradio i usvojio Strategiju razvoja sporta te sukladno predizbornim obećanjima najavio velika i ozbiljna ulaganja u sportsku infrastrukturu – kaže Kristić i nastavlja:

-Iako važne obljetnice obično ostanu zapamćene po velikim, ali nerealiziranim obećanjima ipak je svih zaintrigiralo obećanje gradonačelnika da će Grad Dubrovnik ove godine krenuti s rekonstrukcijom gradskog stadiona na Lapadu. Koliko god to zvučalo lijepo i koliko god emocije vezuju nogometu privržene sugrađane za ovaj nogometni stadion, treba biti objektivan i priznati da rekonstrukcija stadiona na Lapadu, ukoliko želimo imati stadion koji zadovoljava suvremene standarde, znači njegovo rušenje i izgradnju potpuno novog stadiona. Puno prepreka je na tom putu, od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa do izuzetno lošeg i kompleksnog prometnog i infrastrukturnog stanja lokacije, uz činjenicu da Grad ukoliko se ne odluči na prodaju te lokacije, koliko god bogat bio takav stadion ne može izgraditi bez strateškog partnera. Što se tiče Gradskog stadiona Lapad smatramo kako bi jedino racionalno ulaganje u njega trenutno bilo ulaganje u dovršetak atletske staze jer nigdje na svijetu ne postoji atletska staza koju čini 150 metara certificirane podloge, a ostatak je makadam. To je neprimjereno svugdje, a posebno u Dubrovniku – posebno je istaknuo Kristić. Vjeruje kako ova gradska uprava zaista ima namjeru ozbiljno pristupiti pitanju sportske infrastrukture i kako ne želi rasipati novce u kozmetičke mjere koje neće donijeti dodanu vrijednost sportskoj infrastrukturi.

-To ne znači definitivno ne novom gradskom stadionu na Lapadu, ali to također ne znači da se nogomet u Dubrovniku treba zadovoljiti uređenjem jednog igrališta s umjetnom podlogom i pripadajućom infrastrukturom u Gospinom polju. Koliko god to bila hvale vrijedna investicija ove gradske uprave, koja je prepoznala i realizirala projekt koji smo pokrenuli i pripremili još za vrijeme prošle gradske uprave, nikako se ne smijemo zadovoljiti samo ovim ulaganjem jer njime tek hvatamo korak za brojnim manje razvijenim i financijski manje potentnijim sredinama koje su na vrijeme i ozbiljno shvatile značaj i vrijednost ulaganja u sportsku infrastrukturu – ističe. Podsjeća kako Grad Dubrovnik još uvijek nije izradio i usvojio DPU Športsko – rekreacijskog parka Gospino polje koji je utemeljen na realnim i ostvarivim potrebama za sportskom infrastrukturom.

-A smatramo kako se pametnim planiranjem i ulaganjima u održivu sportsku infrastrukturu na području Gospinog polja mogu riješiti gotovo sve infrastrukturne sportske potrebe Grada. Koliko god radovala najnovija rukometna kandidatura koja bi Dubrovniku možda mogla donijeti novu sportsku dvoranu, ona neće biti ostvariva bez izrade i donošenja novog DPU-a koji predviđa izgradnju jednog takvog objekta. Bila kandidatura prihvaćena ili ne, Dubrovnik žurno treba novu sportsku dvoranu, a pri njenom planiranju treba misliti o troškovima njenog održavanja i polivalentnosti objekta (mogućnost održavanja kongresa, sajmova, koncerata te drugih događanja), kako isti u budućnosti ne bi bio omča oko vrata Gradu, kao što su to razne Arene po Hrvatskoj koje su građene neracionalno, bez prethodnih studija i analiza stvarnih potreba gradova u kojima se nalaze – ističe Kristić i dodaje:

‘Što se tiče nogometne infrastrukture, smatramo kako se odlaskom stanice za tehnički pregled i ostalih servisnih sadržaja iz Gospinog polja otvara idealna mogućnost za izgradnju nogometnog kampa čime bi Dubrovnik postao baza za pripremu sportaša i sredina koja je konkurentna na području sportskog turizma, jer je sportska infrastruktura jedino što nam nedostaje. Bogom dano podneblje i hotelsku infrastrukturu već imamo pa se uz mala i racionalna ulaganja može postići jako puno’.

Gradski vijećnik

Maro Kristić

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist