Zanimljivosti

Marko se godinama bavi zaštitom okoliša. Kako živjeti bez plastike, otkrit će u Dubrovačkim knjižnica

Marko se godinama bavi zaštitom okoliša. Kako živjeti bez plastike, otkrit će u Dubrovačkim knjižnica

‘Od srpnja bez plastike’’ moto je dvaju predavanja kojima će se Dubrovačke knjižnice priključiti obilježavanju Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, u utorak i srijedu, 2. i 3. srpnja 2019., kada će ugostiti Marka Capeka, surfera, ronioca, skipera, alpinista, inače inženjera elektrotehnike, koji se već preko deset godina bavi zaštitom okoliša.

Capek je 10 godina radio na UNDP (United Nations Development Programme) projektima vezanima uz obnovljive izvore energije u Hrvatskoj, na Balkanu, u Tadžikistanu i Kirgistanu. Tijekom posljednjih desetak godina putovao je u zemlje Južne i Centralne Amerike, na sjever Afrike, u Centralnu i Jugoistočnu Aziju, a u utorak, 2. srpnja u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, u putopisnom predavanju popraćenom nizom zanimljivih fotografija, dubrovačkoj publici približit će Galapagos, Peru i Costa Ricu.

Marko Capek, čija je misija brinuti o okolišu i živjeti u skladu s prirodom, iz ovih se krajeva vratio nedavno, a posjetio ih je i prije deset godina. Što se u međuvremenu promijenilo? Kako mi kao putnici utječemo na okoliš? Koji je naš okolišni otisak i kako ga umanjiti?…samo su neka od pitanja na koja će Capek pokušati dati odgovor.

Dvosatnim predavanjem „Kako i zašto živjeti bez plastike i zero waste? koje će se održati u srijedu, 3. srpnja u Čitaonici Narodne knjižnice s početkom u 19 sati, Capek će govoriti o tome što svatko od nas može učiniti da smanji svoj plastični otisak, a publika će imati priliku vidjeti i kratku verziju fima „Plastični ocean“.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist