Vaše vijesti

MARKO MUJAN O lijepa, o draga, o slatka ‘Lijepa naša Domovino’

MARKO MUJAN O lijepa, o draga, o slatka 'Lijepa naša Domovino'

Podsjeti ovaj naš tek svanuli dan, na ono što se prije zvalo ‘Duga tamna noć’, i političke križaljke bez konzumenata, kojima se ‘krčmari’ spremaju puku uvaliti debeli ceh bez računa. Ali politika kombinatora se ne može naplatiti pa ni isplatiti bez računa. Eto su nam podgrijali kašu, i dobro je hvala Bogu svesilnom (kako kaže fra. Bože Radoš), pršte društvene mreže tekstovima, a da ne govorimo o komentarima na vreće. Tako i treba. Reći svakome što ga pripada, ali činjenično i bez pardona. Gradonačelnik Dubrovnika se očitovao stavom prema pripadnicima HOS-a s prvih crta obrane, i pokazao nekima, koji bi palamudili iz svoje ‘udobnosti’, zaboravljajući da se drugima tamo događa ekonomski ‘potres’, dok je njima još uvijek, ili još više dobro. Kad god iz ‘Zagreba’, gospodo drugovi, krenete u bitke preobraćivanja Dubrovnika, budite sigurni da ste se na krivi put odlučili. Dubrovnik je grad svetoga Vlaha zaštitnika i Branitelja. Živih duhom i stvarnih svakim korakom, i izrijekom. Onih zaljubljenih, koji vole svoj Grad i svoju Domovinu, toliko da im palamudovaniji mogu samo poškakljati. Nego da krenemo mi odavde u bitku, i pokažemo primjerom kako se na one što laju bez pokrića ne treba previše osvrtati. Svima je jasno da bi u ovim prigodama i protokolima obilježavanja značajnih događanja iz povijesti Hrvatske, koja nije ni po čemu Jugoslavija, svoju ulogu trebalo odigrati Ministarstvo kulture, na čijem čelu je naša Dubrovkinja. Naime Nina Obuljen Koržinek bi trebala, pored zauzetošću financiranjem Pupovčevih ‘Novosti’ s dna kace, koje su sve osim novosti, pozabaviti se i zaštitom nematerijalnog kulturnog dobra. Hrvatske Himne!!!
Pri tom bi, hrabro i odlučno, Ministrica trebala zatomiti emocije prema istaknutoj kolegici, ali i domaćici i kuharici, Dubravki Šuici, koja klapa po mobitelu poruke ili pregledava ‘Novosti’ iz Bruxellesa ili prati visinu snijega na Kopaoniku, ili omiljeni ‘Glas Naroda’. Što ti ja znam, nije se očitovala izravno o kakvom se, valjda neodgodivom, poslu radilo kad je natipkavala u pametni telefon. Da se s problematike imovine visoko pozicionirane javne osobe, koja je zainteresirala, puk dubrovački, pa i onaj na ekonomskim transfuzijama, za svoje milijune eurića. Dakako bezobrazno je tvrditi da je 5 milijuna ‘ojra’ vrijednosti više od 5 milijuna, a opet iznos je popriličan, što bi ono rekli mašala i pošteno pozamašan. To je beznačajna sitnica, ali problem je Golfograd i povećavanje njegovog obuhvata za još 200 posto nakon Dubrovačkijeh Dogovora i kombinacije Sanader -Šuica – ‘gradonačelnik’ Bosnić, kad je sud uredovao… ali znamo da su pravo i pravda spori, ali da se protegnu do Boga.
Zoran Milanović, kao građanin može što hoće i dok smije, ali kao Predsjednik je poznatim izjavama pretjerao i za to bi trebao snositi posljedice, kao što i hoće. Ali javna je šutnja obavila gotovo sve medije, kad je u pitanju Predsjednikov postupak, zbog kojega bi pozvao u akciju Ministarstvo kulture, potom Vladu Republike Hrvatske, a oni neka odrade jedno Povjerenstvo (možda i ono za ‘Za Dom Spremni’), a onda, ako ne bude dovoljno, mogu i Pravosuđe angažirati. Predsjednik Države Hrvatske Zoran Milanović je tijekom intoniranja Naše Himne slušao pozorno pripjevavanje i jodlanje Josipe Lisac, i to je bilo svi znamo kako dostojanstveno. No, ali, ako, onda, pa, jelte… tijekom izvođenja Himne u Okučanima On je pričao, vrpoljio se čudno, gestikulirao i na posljetku šetao i odšetao. Nisam to jedini vidio, vidjela je cijela Hrvatska, i dosta je mojih ‘koroniranih’ prijatelja i poznanika na društvenim mrežama to primijetilo i komentiralo. Ništa neću biti originalan, ako to nazovem nekulturnim postupkom, što je još gore, on iskazuje ne poštivanje Ustava na koji je dotični prisegnuo. Ne pratim sve, ali neki mi kažu da je izjavio, ukoliko ga prekrši, kako je obećao, da će dati ostavku. Naime u Ustavu i Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske stoji: član. 2: Grbom, zastavom i himnom Republike Hrvatske predstavlja se Republika Hrvatska i izražava pripadnost Republici Hrvatskoj; član 21: Himna Republike Hrvatske izvodi se sviranjem, pjevanjem ili sviranjem i pjevanjem; član 22. Himna Republike Hrvatske izvodi se uz odavanje uobičajenih počasti od strane svih prisutnih.
Eto ga na… svi prisutni trebali bi prilikom izvođenja Himne, bez obzira na svoje stanje i sporedne okolnosti (a nisu mine padale ni meci fijukali), odati pri tom počast, što roditelji od malena nauče svoju djecu. Vojnici staju u stav Pozor, civili se ustanu na noge i šute, ili pjevaju riječi Himne, pri tom se okreću prema zastavi Republike Hrvatske, na taj način joj odajući počast. Da sad ne idemo daleko u osudi, eto za početak, očekujem reakciju našeg Ministarstva kulture, i onda dalje… sve dok se za svoj postupak ne ispriča Predsjednik. Zbog tako niskog odnosa prema simbolima Hrvatske državnosti Pernar je bio opravdano ukoren, i doživio je prijekor i osudu za neprimjereno ponašanje, koju zaslužuje svatko bez razlike. Idemo ministrice Obuljen Koržinek Pupovac je za rad svoje propagandne mašinerije, koja udara po Hrvatskoj, dobio dovoljno Krvatskih Kuna, a sad na posao na zaštiti nematerijalnih dobara Himne, Zastave i Grba Ustavno Suverene Republike Hrvatske. Pa sa srećom Vam posao, pogotovo kad je pred izbore. To zna biti politički unosno, ako nije u pitanju plansko tajno djelovanje za naš sveopći boljitak. Oj junačka Zemljo mila. Napaćena. Prevarena. Na krvavom putu ostaše iza nečastivih, dobrim dijelom, naša ‘sva zlata, sva srebra i ljudski životi’ ali ne i uzalud ‘Lijepa Naša Domovino’ ! Grad u Srcu.

Marko Mujan, mag.pol.

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist