Vaše vijesti

MARKO-MIŠO MUJAN Naherene petokrake

MARKO-MIŠO MUJAN Naherene petokrake

Red ministara, državnih tajnika i drugih pomoćnika, u glavnom državnih dužnosnika, što su prešli sve granice, kojima neki nisu bili ograničeni kad su si zgrtali, pa red anti-fašista s famoznim instalacijama od petokraka. I tako javnost u vremenima ograničenja, koje im je nametnula korona, šuti i stenje, očekujući da ne dobiju ono što se nije moglo zaraditi, u igru instaliranim neradom. Potraje li, goni u novu fazu razvitka dužničkoga ropstva u svrhu mudrosti otimanja. Jedni otkidali od usta, radili, gradili, a pametni? Trljaju ruke zakonski tapšajući pravosudnike do realizacije ovršenja, kao najvećeg dostignuća naučne ekonomije, bolje reći, otvoreno, lihvarske operacije otimanja. Dok u Dubrovniku imamo pod meki kušin podvučeni slučaj visoke matematike, po kojoj je sedam milijuna eura više od, upitno pošteno, zarađenih pet, kako bi se svrnulo pozornost od milijuna ne kuna, nego eura.

Eto spasa za zaštićene ‘niotkuda’, i ni od čega do same ‘plemenite’ i neovisne umjetnost. Ministrica kulture natovarila na leđa tešku simboliku zvijezde petokrake, koje nema, jer jasna joj je simbolika samo jedna… Uvijek ona prevarantska za koju su milijuni ginuli i ubijali. I sad kad je vrhnaravni bezobrazluk vrijeđanja kolega od strane pobjednika što likuje siguran u sebe, ali ne i u svoje djelovanje nedjelima, na vrhuncu početka predizborne kampanje, sve se svede na kulturno pipkanje pulsa javnosti. Ali tko će razumjeti što pišem bolje od onih kojima pišem da bi bilo jasno s vremenom i ostalima.

Nikakve ideologije ekstremne, iz usluge zlu ne podržavam, ni s jedne od strana. Ipak u ovoj prigodi Rijeke mojim lijevim prijateljima, koji likuju oduševljeni instalacijom naopake slobodno-zidarske petokrake napisao sam, a priložio i fotografiju, na kojoj je u rukama pripadnika Jugoslovenske armije, kao narodne, naopako okrenuta nekadašnja zastava Republike Hrvatske, socijalističke, i tako okrenuta sliči na jugoslavensku zastavu s petokrakom naopako nakrivljenom, što podsjeća na onu, koja je možda inspirirala Nemanju… Napisah na korčulanski, ali prevodim radi razumljivosti:

‘Što li su je simbolično ovako naherili s krakovima poluuzrak… da umjetnik slučajno ne simbolizira za koje se prokletstvo ideologije ginulo s jedne od strana, što je klala i ubijala nadmoćno i višestruko više. Meni je žao simboliku onoga slomljenoga stakla (partizani poginuli u oslobađanju Rijeke), ma kad bi to neki od ogromnog ushićenja uspijevali razumjeli. I što, i za koga, uživaju u blagodatima, čega na čemu’.

Vrag su privilegije u totalitarizmima, a pozivaju i hrane vraga, što je bio toliko ojačao da ih je ponio u propast tvorevine, u kojoj su uživali privilegirani i indoktrinirani, na krilima nešto malo istine, a ona se utopila u teškim valovima laži. I ode Juga, sve na valovima broda Galeb ubrzavanog toliko da su se privilegirani putnici u kompromitiranom im sustavu pobacali od straha u more sa svim svojim stečenim i isplivali, a Brod Juga im je potonuo. Kolateralna žrtva. Oni se potkoženi podigli još više, novi okvir Hrvatske im pružio mogućnost da ozakone svoje ‘stečene’ vrijednosti nekretnina, pokretnina i bogatstva zahvalljujući revoluciji djedova, očeva, i pobjedi otimačine od svih za njih.

Za kraj nešto u današnjoj Hrvatskoj gotovo nezamislivo… komentar jednog iskusnog, izuzetno pismenog ‘ljevatora’ Titine generacije, upućen meni, ali ne samo meni:

‘Mujane, cili radnički svit se borio, bori i borit će se za dobro radnog naroda, siromaštva i proletarijata. Crvena zvizda nije samo simbol mira i partizana Jugoslavije i Hrvatske, ona je simbol komunizma i radničke klase ciloga svita izložena i upotrebljena s ponosom čovječanstva. Nemoj gubit vrime i ne pričaj lude pola skuhane izmišljene priče. Ja ti garantiran gubiš vrime, a ni ne trebati više zaradi si dobru pensiju. Zagrli ti i ponosi se svojom svastikom i u crno, a ja ću moju petokraku i u crveno. Nikoga ne zanimaju vaše laži o milijunima zaklanih. Pričate laži, false spomenike podižete kukavicama i izdajicama naroda, heroje i velike vođe stvarate. Toliko ste slavni da je vaš nacionalizam uzrok za humor i smijeh, buža u vodi. Neka Bog pomože ovu mladu generaciju s ispranima moždanima i mržnjom u srcu koju ste vi nacionalisti usadili u njih, za njih nema budućnosti.’

Toliko… Ovo samo da se uvjerite koliko mržnje, podlosti, i podmetanja u provokaciji, ali ona je napadna izazvala jedino dobrotu i praštanje ovakvom od ne rijetkih. Uz napomenu da bi takvima branitelji bili najbolji kad ništa ne bi zaslužili, ni od rada prije rata, ni od muka proživljenih tijekom njega, a i posllje, nego bi ih oni, koji su srušili Jugoslaviju (komunjare), uposlili i uživali gledati na poslu, koji bi im očekivanja zadovoljio jedino kad bi nas svih gledali na jedinom za njih nam prikladnom poslu. A po njima branitelji su bez obzira na stručnost najbolji za kopanje kanala. Tako ih je i Tito učio i začudio američke diplomate, kad na polju ugledaše seljake što su vukli plug i tako orali zemlju. Amerikanci su bili pomalo i zadivljeni tom slikom, koja je pokazivala otpor donedavnom Sovjetskom savezniku Staljinu apsolutisti i tiraninu, pa podržaše Titu i dadnu mu kredite i pomoć da bude njihov igrač. A ono krenula na njima Juga, i propala kao čardak ni ‘na nebu ni na zemlji’. Nego gotovo se drugu Marinu ispričah i napisah mu kratko:

‘Ispirale bi sotonjare mozak za svoju korist i služile se podvalama i lažima da nema pravde u Boga. Komunizam je teška podvala, a njegove tekovine zlo. Zlo je danas poznato i laži su vam prošlost. Ako je to komu smiješno onda je žalostan, ali tu pomoći nema osim sam sa sobom se suočiti u istini. Što se tiče provociranja crnim svastikama, podmetanja, i sličnih preseravanja tonjenja u porazno… To je još žalosnije… Praktično bijedno’.

Marko Mujan, mag.pol.

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist