Natrag
22.5.2018 21:42

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Marinko, jesi li ti fašist?”

27.6.2012 @ 17:25 Andrea Falkoni Račić Politika
2;2

Podijelite:

Marinko, jesi li ti fašist, upitao sam se? Jednako brzo kao pitanje nametnuo mi se i odgovor: Nisam. Protivnik sam svih totalitarnih režima jer su im metode i ciljevi isti

– govorio je u gradskoj vijećnici Marinko Vlahinić, osvrnuvši se na gradonačelnikov sastanak s Udrugom antifašista i antifašističkih boraca Dubrovnika te gradonačelnikovo obećanje o vraćanju antifašističkih spomen obilježja.

– Čitajući sve to što je objavljeno na webu Grada Dubrovnika osjećao sam se povrijeđen i ogorčen. Povrijedila me oholost tih samozvanih antifašista. Jesu li se ikad ispričali za zločine? Jesu li ikad izrazili kajanje? – pitao je ogorčeno Marinko Vlahinić, dok ga je predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti pokušavala prekinuti moleći ga da postavi vijećničko pitanje.

Vlahinić je na koncu pitao gradonačelnika je li s udrugom antifašista pričao o rezoluciji Vijeća Europe te o deklaraciji Hrvatskog sabora o o osudi zločina učinjenih u vrijeme totalitarnog komunističkog režima.

– Apsolutno izražavam svoje protivljenje jer mu niste oduzeli riječ kada je osuđivao legalnu skupinu građana upotrebljavajući riječi koje nisu primjerene ovoj vijećnici. Bez antifašizma nema slobodne Hrvatske i slobodnog društva. Zaslužuju naše duboko poštovanje.

Izricati optužbe, za jednu legalnu udrugu smatram da je zaslužilo ozbiljnu opomenu. Ja se ispričavam antifašistima grada Dubrovnika – govorio je gradonačelnik Vlahušić, dodavši kako je civilizacijsko pravo jednog grada da obnovi rad akademskog kipara Kršinića.

Borcu, po gradonačelnikovom mišljenju, nije mjesto na Trgu oružja, ali će se izložiti javnosti na nekom primjerenom mjestu. Nakon javne rasprave.

Negodujući na gradonačelnikov (ne)odgovor Marinko Vlahinić je rekao kako je i on antifašist, samo je pitanje „jesu li oni antifašisti“.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana