DuList IN

MARIJO CURIĆ: ‘Chef kuhinje istodobno mora biti odličan kuhar, pošten menadžer, motivirajući vođa i uspješan govornik’

MARIJO CURIĆ: 'Chef kuhinje istodobno mora biti odličan kuhar, pošten menadžer, motivirajući vođa i uspješan govornik'

Nakon brojnih šefova kuhinje koji su vodili restoran 360 te bivše restorane koji su se nalazili na istoj lokaciji, na red je došao i jedan domaći kuhar.

Riječ je o tridesetosmogodišnjem Mariju Curiću koji je prije dvije godine preuzeo vodstvo kuhinje restorana 360, jednog od najprestižnijih restorana u Hrvatskoj. Voditelj je tima kuhara u kojoj se stvaraju delicije moderne mediteranske kuhinje pri kojoj se koriste određene tehnike molekularne kuhinje te tako brojni gosti mogu uživati u maštovitim kreacijama koje sadrže tradicionalne sastojke naših krajeva.

– Iznimno sam ponosan biti voditeljem tima kuhinje Restorana 360. Cilj mi je motivirati i naučiti mlade kuhare da imaju emocionalan pristup hrani i namirnicama. Biti chef kuhinje u restoranu je jako naporan posao, međutim biti chef kuhinje u prestižnom restoranu s dugogodišnjom reputacijom je zaista golemi teret, ali ako voliš ono što radiš jednostavno nađeš energiju koja te pokreće i sigurno ne bih mijenjao struku za bilo koju drugu – istaknuo je Curić.

Suradnje s poznatim i vrhunskim kuharima
Kuhanjem se počeo baviti odmah nakon završene srednje škole u dubrovačkim hotelima i restoranima sve dok se nije zaposlio u restoranu Gil’s 2007. godine, sadašnjem restoranu 360. Otkrio nam je među ostalim kako se u svom dugogodišnjem radu upoznao s brojnim poznatim i vrhunskim kuharima. Ali je najveći dojam i utjecaj na njega ostavio Gilles Camilleri, prvi Chef nekadašnjeg restorana Gil’s. Neupitno je kako Marijo posjeduje talent, no kao u svakom poslu, potrebno ga je s vremenom unaprijeđivati.

— Svoje vještine nadograđujem obilazeći svjetski renomirane restorane. Tijekom zimskog perioda, kada je restoran 360 zatvoren odradio sam staž u Devero restoranu u Milanu, s chefom Enricom Bartolinijem, a posljednje dvije godine u Londonu u restoranima Square i Marcus Wareing – rekao je ovaj kuhar te dodao na koji način održava sklad u kuhinji odnosno na koji način održava dobru komunikaciju s kolegama.

— Vođenje, organizacija i razvijanje tima su najbitniji segment jedne kuhinje. Svi mi nastojimo biti izvrsni u onome što radimo, međutim chef kuhinje istodobno mora biti odličan kuhar, pošten menadžer, motivirajući vođa i uspješan govornik – istaknuo je Curić te nadalje otkrio na koji način stvara svoja jela i kako bira svoje namirnice.

– Pristup naše kuhinje je ukorijenjen u mediteranskom nasljeđu Dubrovnika. U svojim jelima spajam tradicionalne okuse kroz vlastitu, mediteransku interpretaciju. Namirnice jako često kupujem u raznim OPG-ovima iz naše okolice. Uz dobro poznatu i prihvaćenu hrvatsku janjetinu, naši gosti će ovo ljeto moći kušati i čokoladni mousse od ‘Mantale’ cijenjene slastice od mošta, specifične za dubrovački kraj – istaknuo je Curić.

Bitna je vizualna prezentacija
U ovim modernim vremenima na ugled restorana izrazit utjecaj imaju ocjene i dojmovi koje ljudi ostavljaju na internetskim platformama odnosno društvenim mrežama. Zanimalo nas je, kada slaže jelo, razmišlja li o tomu kako mora biti ‘lijepo oku’ jer će netko to fotografirati i objaviti na blogu odnosno društvenim mrežama.

— Apsolutno. Kreativno slaganje jela prva je impresija prema gostu i vrlo je bitna u kompoziciji s okusima. Ovdje prije svega mislim na vizualnu prezentaciju jela prema gostu, a ne toliko na medije – rekao je Curić koji kreativnost smatra izrazito bitnom komponentom u stvaranju jela.

— Ne bih izdvojio niti jedno jelo koje mi je najdraže napraviti, ali uživam u procesu kreiranja novih jela i istraživanju novih okusa. Uvijek moramo ići naprijed. Istražujem stare koncepte i prilagođavam ih te popravljam dok ne dobijem jela s kojima sam zadovoljan – naglasio je Curić i dodao kako se nažalost prvog jela ne sjeća te istaknuo kako je tako – ‘možda i bolje’.

Kulinarska scena u Dubrovniku raste iz ‘minute u minutu’. Curić smatra kako restoranska i gastronomska ponuda u Dubrovniku posljednjih par godina zaista napreduje i dodao kako se iskreno nada da će se taj trend i nastaviti.

Pročitajte još

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist