Kultura

MARC TARDUE ‘Oduševila me ljepota i romantički liricizam hrvatske opere’

MARC TARDUE 'Oduševila me ljepota i romantički liricizam hrvatske opere'
Conductor

Glazbeni direktor ovogodišnjega dvanaestog Međunarodnog festivala opernih arija ‘Tino Pattiera’ prvi put bit će glavni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra za 2019. maestro Marc Tardue.

Dubrovačku publiku i brojne turiste koji rado posjećuju ovaj festival opernih arija od 28. lipnja do 5. srpnja očekuju glazbene poslastice koje je maestro Tardue podijelio u dva dijela te posvetio ponajprije hrvatskoj operi i ‘liedu’, bogatoj vokalnoj tradiciji koja je malo poznata izvan Hrvatske te geniju talijanske opere Giuseppeu Verdiju.

— Ovogodišnji festival nastavit će tradiciju predstavljanja prvoklasnih nacionalnih i međunarodnih pjevača. Pripremili smo niz od četiri koncerta od čega će dva velika biti posvećena arijama i ulomcima iz poznatih te svima omiljenih opera. Uz to održat ćemo i koncert na otvorenome u Dubrovačkim vrtovima sunca u sklopu kojeg ćemo izvesti probrana djela iz programa ‘Tina Pattiere’. Sve će to naravno glazbom pratiti Dubrovački simfonijski orkestar. Na poslijetku, koncert ‘lieda’ i pjesama uz klavir publiku će provesti kroz intimniju stranu vokalne umjetnosti i odabranog repertoara – rekao je za DuList maestro Tardue koji kroz dvanaesti festival opernih arija želi s dubrovačkom i inozemnom publikom podijeliti omiljene mu operne skladbe koje je zavolio baveći se operom kroz veći dio svoje karijere.

Talijanski Shakespeare
U središtu Tardueovog zanimanja za operu oduvijek je bio Giuseppe Verdi kojeg drži za Shakespearea opere. Poput ovog barda svjetske književnosti, ističe maestro Tardue, Verdijeve glazbene kreacije otkrivaju sve strane ljudskih stanja te pojačavaju emocije i strasti izražene kroz glazbu istinito i snažno. Cijeli završni Gala koncert bit će posvećen bogatoj karijeri ovog skladatelja.

— Od mog dolaska u ovaj kulturom bogati grad i raznoliku zemlju, oduševila me ljepota i romantički liricizam hrvatske opere te će zato prvi put u povijesti ovog festivala, koncert kojim ćemo ga otvoriti biti u cijelosti posvećen upravo hrvatskoj operi sa svjetski poznatim hrvatskim opernim pjevačima – istaknuo je maestro Tardue. I ovog puta Dubrovački simfonijski orkestar festivalom ‘Tino Pattiera’ otvara vrata mlađoj i starijoj publici, onima koji se tek upoznavaju sa svijetom opere do već iskusnih poznavatelja repertoara. ‘Jezik je glazbe univerzalan’, naglašava maestro Tardue, ‘te njegovu ljepotu želimo podijeliti sa svima’.

Naglasak na hrvatskoj operi
— Moj je zadatak kao glavnog dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra uklopiti svaki program u cjelokupnu koncertnu sezonu, svaki dio ima svoje posebnosti te repertoar biramo kako bismo zadovoljili raznolike glazbene ukuse publike. S obzirom da sam bio glazbeni direktor mnogih simfonijskih i opernih institucija, program za ‘Tina Pattieru’ bilo je vrlo jednostavno posložiti – istaknuo je Marc Tardue.

Inače, 12. Međunarodni festival opernih arija ‘Tino Pattiera’ započet će s večeri hrvatskih i talijanskih arija u petak 28. lipnja u Kneževom dvoru u 21.30 sati. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom će ravnati dirigent Ivan Josip Skender, a nastupit će sopranistica Nikolina Pinko, tenor Domagoj Dorotić i bariton Matija Meić. Ovaj operni ‘trio’ svojim će glasovima publiku uvesti u čaroban svijet opere pod ravnanjem dirigenata Ivana Josipa Skendera i Marca Tarduea i u subotu, 29. lipnja u Dubrovačkim vrtovima sunca s početkom u 21 sat. Utorak, 2. srpnja rezerviran je za koncert naziva ‘Tajna pozivnica’ s početkom u 21.30, a sopranistica Nikolina Pinko uz Stefani Grbić na klaviru, Tonija Kursara na horni i Đanu Kahriman na violini izvest će brojne skladbe njemačkog i hrvatskog ‘lieda’. ‘Verdi Gala’ bit će završni koncert ovogodišnjeg ‘Tina Pattiere’, a održat će se u petak, 5. srpnja u Kneževom dvoru s početkom u 21.30. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će dirigent Marc Tardue, a nastupit će mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, poljska sopranistica Katarzyna Holysz, portugalski tenor Paulo Ferreira i turski bariton Melih Tepretmez.

Podsjetimo, Međunarodni festival opernih arija Tino Pattiera održava se u čast svjetski poznatog opernog pjevača cavtatskog tenora Tina Pattieru. Ovaj Cavtaćanin bio je veliko i slavno ime europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća. Bio je prvak Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu te Elan Berlinske državne opere te tenor specifičnog glasa koji je s posebnom lakoćom interpretirao naslovne uloge lirskog i dramskog karaktera najpoznatijih djela operne literature autora Bizeta, Gounoda, Aubera, Leoncavalla, Masseneta, Meyerbera, Tchaikovskog, Moussorgskog, Verdija, Puccinija, Wagnera, Straussa.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist