Kultura

Maratonska sezona u Kazalištu

Maratonska sezona u Kazalištu

Kazalište Marina Držića u sezonu 2012./2013. ulazi s mnoštvom optimizma, iznenađenja i kreativnih zamisli. Već početkom listopada očekuju se premijerne izvedbe predstava dvojice velikana hrvatskog teatra.

Joško Juvančić pred publiku na malu scenu Teatra Bursa donosi dramu „Otac“, autora Elvisa Bošnjaka (19.10.); a Georgij Paro samo tjedan dana nakon na velikoj pozornici, „Zločin na kozjem otoku“, autora Uga Bettija (26.10.)
Publiku sveukupno očekuje čak 7 premijernih naslova, a međusobna poveznica svih predstava je atmosfera u kojoj ljudski duh i biće dolaze do raznih iskušenja i naglih preobrata. Na trenutke letargične i teške misli već idućeg trena će prerasti u energične zaplete; a ono što ljudi često odbijaju će upravo naši likovi na sceni prigrliti i čvrsto zadržati pored sebe. Nije im strana ni pogreška, ni ljubav, pa niti smrt, javljaju iz KMD-a.

Lica i mjesta na kojima će se odigravati radnja su samo sinonimi i metafore onog što je svakome pojedincu blisko, a posebna poruka koja se nadvija poput gigantskog bijelog oblaka jest da je čistoća ljudske duše ono što treba sačuvati.

Prilike za smijeh također neće nedostajati! U režiji Maje Šimić komedija Georgesa Feydeaua, „Ne vrti se okolo gola golcata“, dolazi pred publiku lokalizirana na dubrovački jezik. Uz to će još jedan niz komičnih spletki dodatno zaintrigirati i razveseliti publiku, u predstavi „Kako voli druga strana“. Komad Alana Ayckborna je u rukama vrsnog redatelja iz Makedonije, Dejana Projkovskog, čime Kazalište Marina Držića nastavlja inozemne suradnje.

Miljenica dubrovačke publike, nadasve talentirana redateljica Olja Lozica, adaptira „Oluju“ W. Shakespearea u posve novom 3D ruhu u suradnji s Pixel Designom. Ovo je prilika da dubrovačka publika doživi kazališno – izvedbeni potencijal kojeg nude novi vizualni mediji. Lozica je lani oduševila predstavom „Prasac koji gleda u Sunce“, a u ovoj sezoni će raditi i predstavu za djecu – „Potraga“.
„Kraljica majka“ autora Marija Santanellija u Dubrovnik vraća još jednog velikog prijatelja i ljubimca Držićevog teatra. Riječ je o vanserijskom redatelju Ivanu Leu Lemu, koji se dosad dokazao pred dubrovačkom publikom i kritikom nizom odličnih ostvarenja.

Mnoštvo je razloga da publika u velikom broju pohrli u teatar! Program Kazališta Marina Držića nikad nije bio uzbudljiviji i zanimljiviji. Sedam premijera će iz mjeseca u mjesec podsjećati zašto 'daske život znače'; a ukoliko ste propustili nešto iz proteklih sezona, tu je čak 11 repriznih naslova koji će se naći na repertoaru:

D. Mihanović – Bijelo (Ivan Leo Lemo), M. Ogrizović – Hasanaginica (Ivan Leo Lemo), R. Cooney – Kidaj od svoje žene (Sulejman Kupusović), J. Boko – Kako je Tonkica kupovala kruh (Dražen Ferenčina), R. Cooney – Ministar pokvarenjak (Sulejman Kupusović), A. Tonković Dolenčić – Carevo novo ruho (Marko Juraga), J. Baptiste Moliere – Mizantrop ( Dražen Ferenčina), O. Lozica – Prasac koji gleda u Sunce (Olja Lozica), H. Pinter – Ljubavnik (Lawrence Kiiru), G. Feydeau – Mačak u vreći (Ivan Leo Lemo), L. Paljetak – Bastion (Lefteris Giovanidis).
 
Spremite se za maratonsku sezonu i pronađite svoje mjesto u crvenom parteru ili nekoj od loža! Kazalište je opet u modi, pišu iz KMD-a.
 

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist