Natrag
24.5.2018 23:07

facebook

twitter

google

rss

dulist

Maraton lađa od Neretve do Dubrovnika

4.7.2012 @ 14:17 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Uz 20. obljetnicu obrane i oslobođenja hrvatskog juga i deblokade Dubrovnika 6. i 7. srpnja održat će se veslački maraton neretvanskim lađama na relaciji Neretva – Dubrovnik.

Maraton će se održati u organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade. Kako najavljuju iz Udruge, s realizacijom projekta krenulo bi se 6. srpnja polaskom iz Metkovića dok bi Domagojevi gusari krenuli iz Vida rijekom Norin do Neretve gdje bi dalje zajedno nastavili rijekom Neretvom do mora.

Potom bi prateći obalu prošli pored Kleka, Neuma prema Malom Stonu gdje bi lađu preveli kopnom do nekoliko kilometara udaljenog Stona, dakle bez obilaženja Pelješca i odatle nastavili prema Slanom i Dubrovniku. Dolazak u Dubrovnik, odnosno Porat planira je za subotu, 7. srpnja između 20 i 21 sat. Udruga veterana planira i posjetu te odavanje počasti našim poginulim suborcima kod spomen obilježja.

– Gotovo nema kamena koji nije poprskan krvlju naših branitelja koji su prkosili žilavom dalmatinskom kršu, nepristupačnom terenu i naoružanom neprijatelju. U tim teškim borbama tijekom 1992. godine na južnom bojištu 64 pripadnika 4. gardijske brigade položila su svoj život na oltar Domovine.

Njima u čast i čast svih poginulih branitelja u tim akcijama veterani 4. gardijske brigade i lađari Domagojevih gusara iz Vida veslali bi od Neretve do Dubrovnika kako bi na taj simboličan način spojili dijelove naše županije koji su hrabrošću i požrtvovnošću branitelja ispisali svijetle trenutke Domovinskog rata. Veslački maraton sa dvije lađe simbolika je dviju napadnih pravaca kojim su postrojbe HV (1. i 4.gardijska brigada) krenule u oslobađanje juga Domovine i deblokadu Dubrovnika na proljeće 1992.godine – najavljuju iz Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Kao jedni od sudionika, Udruga lađara Domagojevi gusari bi na taj simboličan način podsjetili i na povijest neretvanskih gusara u vrijeme Kneza Domagoja, čije ime s ponosom nose, i koji su hrabro branili svoju Domovinu tijekom burne povijesti.
               
                                                                                                                      
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana