Zanimljivosti

Manje se kupuju trajna i luksuzna dobra

Manje se kupuju trajna i luksuzna dobra

Zabilježena su negativna kretanja tijekom cijele godine u poslovanju trgovina na malo. Prema Državnom zavodu za statistiku, realan pad prometa od trgovine na malo u 2012. iznosio je od 4,2 posto u odnosu na 2011. godinu dok je u nominalnom izrazu pad iznosio 0,9 posto.

Promatrajući prema kategorijama NKD-a¸ jedino je trgovina na malo tekstilom, odjećom i obućom i proizvodima od kože u specijaliziranim prodavaonicama zabilježila realan rast i to od 11,3 posto godišnje, navodi Limun.hr.

Konačno priopćenje potvrdilo je očekivani pad trajnih i luksuznih dobara čiji udio u trgovini na malo kontinuirano opada od početka krize, a to potvrđuje i par prodaje motornih vozila od 27, 1 posto godišnje u nominalnom izrazu.

Potrošnja se od luksuznih okreće ka egzistencijalno potrebitijim proizvodima. Evidentirano je usmjeravanje potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba što se vidi u kontinuiranom rastu udjela prometa ostvarenog u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, a ono je oko 40 posto.

Promet trgovine na malo u ovoj kategoriji proizvoda bilježi rast od 4,2 posto godišnje.

Unutar 2013. godine očekuje se oporavak trgovine na malo, iako predviđamo da će stopa rasta ipak biti blago pozitivna.
 To će više biti posljedica učinka baznog razdoblja s obzirom na razmjerno visoke stope pada tijekom prošle godine, nego pozitivnih kretanja, navodi Limun.hr.

Preduvjet pozitivnih kretanja u potrošnji je oporavak realnog sektora i tržišta rada, a s obzirom na nepovoljna očekivanja u oba segmenta oporavak trgovine na malo će izostati.
 

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist