Natrag
16.2.2019 14:34

facebook

twitter

google

rss

dulist

Mani Gotovac i “Fališ mi” u Dubrovniku

30.7.2012 @ 20:50 Andrea Falkoni Račić Kultura
2;2

Podijelite:

Mani Gotovac Dubrovniku i Dubrovačnima će 8. kolovoza predstaviti svoju knjigu „Fališ mi – Druga knjiga: jesen/ljeto“.

Uz autoricu, na promociji će govoriti Jagoš Marković, Luko Paljetak i Velimir Visković. Naime, 2010. u izdanju Profila objavljena je s velikim uspjehom prva knjiga autobiografskog romana „Fališ mi“ Mani Gotovac, koja je donijela poglavlja Proljeće i Zima. U drugoj knjizi, objavljenoj krajem 2011. godine, slijede poglavlja Jesen i Ljeto.

U Jeseni autorica govori o bolesti malodobne kćeri Ane, čiji je ishod tragičan. Pratimo bolnu i dramatičnu bitku za život djeteta, rasap obitelji, traumu majke, njezin psihički slom i nastojanje da se izvuče iz teške depresije…

U poglavlju Ljeto autorica govori o svojim kazališnim iskustvima, osobito o teatrima u kojima je bila ravnateljica (Teatar &TD), odnosno intendantica (HNK u Splitu i Rijeci).
– To je priča žene kojoj su teatar i spektakl u venama, koja se potpuno posvećuje svojim glumcima i kazališnoj magiji, možda i kao svojevrsnoj kompenzaciji za duboku osobnu, majčinsku traumu. Susrećemo se i s nastavkom sudbinske ljubavne priče s Gorkim, započete u prvoj knjizi. Jer ljubav, u svim pojavnim oblicima – kao erotizam žene i muškarca, kao materinstvo, kao zanesenost profesijom – osnovni je smisao ljudske egzistencije – poručuje nam Mani Gotovac.
 
Mani Gotovac rođena je 1939. u Splitu. Diplomirala je komparativnu književnost te talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1966. radila je kao kazališna kritičarka i urednica kazališnih emisija na Radio Zagrebu i Televiziji Zagreb.

Nakon sloma hrvatskog proljeća otežan joj je, pa i onemogućen, rad na radiju i televiziji te se više posvećuje objavljivanju u periodici, prije svega u teatrološkom časopisu Prolog (gdje je bila od 1982. članica uredništva, a od 1987. do 1992. i glavna urednica) te u telegramu, Sceni, Forumu i talijanskoj reviji Sipario.

Početkom devedesetih postaje urednica Dramskog programa Hrvatskog radija (1990.-92.), potom ravnateljica Teatra &TD (1992.-98.) i Splitskog ljeta (od 2000.) te intendantica HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci (2003.-07.). Objavila je knjige kazališnih kritika, eseja i zapisa Tako prolazi Glorija (1984.) i Dubrovačke mišolovke (1986.).

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana