Kultura

‘Manaki – etnologija i vizualna antropologija’ u žitnici Rupe

Predavanje i izložba ‘Manaki – etnologija i vizualna antropologija’ Nade Genevska Bračić iz Instituta za zaštitu spomenika kulture i Muzeja u Bitoli održat će se 12. rujna 2018. u žitnici Rupe s početkom u 19 sati.

Stvaralaštvo braće Manaki je od velikog značaja za kulturno nasljeđe. Njihova djelatnost se prožima na više sfera društvenog i kulturnog života Makedonije a njihove fotografije, filmski zapisi kao i filmski prikazi dio su nasljeđa Balkana.

Fotografsku djelatnost započeo je stariji brat, Janaki Manaki 1898. godine u Janini (u današnjoj sjevernoj Grčkoj) gdje sa osnovama fotografije upoznaje i uvodi i mlađeg brata Miltona. Najznačajniji dio njihovog stvaralaštva nastaje dolaskom u Bitolu gdje otvaraju studio za umjetničku fotografiju na glavnoj ulici – “Sirok sokak”.

U 1905. Janaki u Londonu kupuje kameru “Bioskop 300” čime započinje i njihova snimateljska djelatnost i time postaju prvi snimatelji na Balkanu.

Etnološki je značajan broj materijala (fotografija) slikanih u njihovom rodnom mjestu – Avdala, ali i u drugim mjestima gdje su živjeli Vlasi. U Makedoniji su napravili veliki broj fotografija kao i snimaka po selima bitoljskog područja s temama iz svakodnevnog života, svadbi, portreta koji danas predstavljaju osnove za daljnja istraživanja.
Sa prvim snimljenim filmom “baba Despina” kako na “rodenu” obrađuje vunu, započinje i vizualna antropologija u Makedoniji. Iz tog opsega za etnologiju su značajni i filmovi “Domaći posao”, Vodice” i dr.

Fotografsko nasljeđe braće Manaki danas se čuva u povijesnom arhivu Makedonije (područni odjel Bitolj) gdje se nalaze pohranjene i njihova kamera 300 kao i druga fotografska oprema.

Snimljeni materijali se od 1978. godine čuvaju u kinoteci Makedonije, a u njihovu čast, u Bitolju se svake godine održava i međunarodni festival filmske kamere “braća Manaki” posvećen kinematografima.

Pročitajte još

UPOZNAJTE VEDRANA STOJANOVIĆA Nedostaje dijeljenja znanja. Zatvorili smo se u čahure

Maria Prkut

Magdiću nagrada za životno djelo Hrvatskog društva skladatelja

Dulist

Vujanićev ‘Početak kraja’ u Sponzi

Dulist