Kultura

‘Manaki – etnologija i vizualna antropologija’ u žitnici Rupe

Predavanje i izložba ‘Manaki – etnologija i vizualna antropologija’ Nade Genevska Bračić iz Instituta za zaštitu spomenika kulture i Muzeja u Bitoli održat će se 12. rujna 2018. u žitnici Rupe s početkom u 19 sati.

Stvaralaštvo braće Manaki je od velikog značaja za kulturno nasljeđe. Njihova djelatnost se prožima na više sfera društvenog i kulturnog života Makedonije a njihove fotografije, filmski zapisi kao i filmski prikazi dio su nasljeđa Balkana.

Fotografsku djelatnost započeo je stariji brat, Janaki Manaki 1898. godine u Janini (u današnjoj sjevernoj Grčkoj) gdje sa osnovama fotografije upoznaje i uvodi i mlađeg brata Miltona. Najznačajniji dio njihovog stvaralaštva nastaje dolaskom u Bitolu gdje otvaraju studio za umjetničku fotografiju na glavnoj ulici – “Sirok sokak”.

U 1905. Janaki u Londonu kupuje kameru “Bioskop 300” čime započinje i njihova snimateljska djelatnost i time postaju prvi snimatelji na Balkanu.

Etnološki je značajan broj materijala (fotografija) slikanih u njihovom rodnom mjestu – Avdala, ali i u drugim mjestima gdje su živjeli Vlasi. U Makedoniji su napravili veliki broj fotografija kao i snimaka po selima bitoljskog područja s temama iz svakodnevnog života, svadbi, portreta koji danas predstavljaju osnove za daljnja istraživanja.
Sa prvim snimljenim filmom “baba Despina” kako na “rodenu” obrađuje vunu, započinje i vizualna antropologija u Makedoniji. Iz tog opsega za etnologiju su značajni i filmovi “Domaći posao”, Vodice” i dr.

Fotografsko nasljeđe braće Manaki danas se čuva u povijesnom arhivu Makedonije (područni odjel Bitolj) gdje se nalaze pohranjene i njihova kamera 300 kao i druga fotografska oprema.

Snimljeni materijali se od 1978. godine čuvaju u kinoteci Makedonije, a u njihovu čast, u Bitolju se svake godine održava i međunarodni festival filmske kamere “braća Manaki” posvećen kinematografima.

Pročitajte još

GERANIUM NAGRAĐEN GROMOGLASNIM APLAUZOM Odigrana posljednja dramska premijera 70. Igara

Dulist

‘ZANESENOST SLIKANJA TUŠEM’ Izložba Kineske akademije u Umjetničkoj galeriji

Dulist

DRAMITI ILI NE DRAMITI? ‘Ukroćena goropadnica’ dramske družine Dubrovačkih knjižnica

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija