Kultura

Mamićeva ‘Mreža’ krasi britanski časopis ‘Hidden Treasure’

Mamićeva 'Mreža' krasi britanski časopis 'Hidden Treasure'

Djelo dubrovačkog slikara Stjepka Mamića ‘Net – Cannes Edition’ (mix media na lanenom platnu, 100×80, 2017. godina) izabrano je za stražnju stranu korica uskršnjeg izdanja britanskog časopisa ‘Hidden Treasure eMagazine’.

U ovo izdanje uz tekst o Mamiću su uvrštene njegove četiri slike, od čega prvi put slika s motivom iz nove serije ‘Meduze’ s početka 2017. godine. Iste slike će biti uvršene u ovogodišnje izdanje knjige ‘Hidden Treasure’ koja će iz tiska izići u srpnju ove godine.

Ovo je prvo javno predstavljanje slike iz nove serije ‘Meduze’ nakon iznimno svjetski uspješno predstavljene serije ‘Mreža’. Svojevrsni test hoće li ‘Meduze’ privući pažnju kao ‘Mreža’ je već u lipnju kada će dubrovački kapetan prvi put izlagati s jednim od najvažnijih pariških povijesnih udruženje umjetnika Le Société des Artistes Indépendants (Udruženje samostalnih umjetnika) na njihovom Salonu koji se prvi put od davne 1884. godine održava u Cannesu , u Salon du Vieux Port -Gare Maritime. Tada će na izložbi u mondenski poznatom Croisettu izložiti drugu sliku iz serije Meduze ‘Jellyfishes Armada’ dok je prva ‘Jellyfishes’ već otputovala u SAD.

O značaju povijesnog pariškog Salona des Independants najbolje svjedoči činjenica da su njegovi članovi i osnivači bili Paul Cezanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec , Camille Pissarro, Albert Dubois-Pillet, Odilon Redon, Georges Seurat, Paul Signac te da su s njima izlagali i Henri Matisse, Jean Metzinger, Vincent Van Gogh, Picasso i brojni drugi.

Inače, Mamićeva slika ‘Jedra sv.. Petra’ krasila je naslovnicu proljetnog izdanja britanskog časopisa ‘Hidden Treasure’ u svibnju 2015. godine kada je imao samostalnu izložbu u Royal Opera Arcade Gallery u srcu Londona nadomak Trafalgar Squerea. Tada je u časopisu objavljen i intervju s dubrovačkim umjetnikom i pomorskim kapetanom.

Izvor: Udruga Mamic Art

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist