Natrag
17.2.2019 04:49

facebook

twitter

google

rss

dulist

Malostonski zaljev bez uzgoja ribe i školjaka?

18.5.2012 @ 18:33 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Ministrici zaštite okoliša Mireli Holy s juga Hrvatske upućene su primjedbe na nacrt Zakona o zaštiti prirode radi ribolova i školjkarstva u Malostonskom zaljevu i Malom moru.

Primjedbe su, javljaju iz Županije, upućene nakon stručne rasprave koju je predvodio zamjenik župana Frano Skokandić i koja je okupila predstavnike obrtničke komore, općina Ston i Dubrovačko-primorje, Zavoda za prostorno uređenje DNŽ te Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ.

Naime, Ceh za ribarstvo i marikulturu Hrvatske obrtničke komore inicirao je ovu raspravu i to zbog toga jer po članku 83. Zakona o zaštiti prirode na području Malostonskog zaljeva i Malog mora neće biti moguće uzgajati ribu i školjke.

– Uključivanjem iznimaka u članak 83. kojim se dopušta ribolov u moru posebnog rezervata i nacionalnog parka, sukladno planovima gospodarenja i planovima upravljanja zaštićenim područjem, omogućilo bi se i u posebnom rezervatu tradicijske djelatnosti kao što su ribolov i marikultura, a na način da se ne ugrožavaju uvjeti važni za očuvanje svojstva zbog kojih su Malostonski zaljev i Malo more proglašeni posebnim rezervatom – navodi se u primjedbama upućenima ministrici te dodaje kako bi ribolov trebalo omogućiti „u cilju zaštite nasada kamenica i mušula koje sada stradavaju od predatora“.

Također, u obrazloženju se navodi kako bi se ribarstvo i marikultura trebali kontrolirati preko planova gospodarenja kojima je potrebno osigurati održivo korištenje zavičajnih vrsta te planova upravljanja kojima bi se trebalo odrediti smjernice zaštite, korištenja i upravljanja zaštićenim područjem.

Dubrovačko-neretvanska županija stoga će, navodi se u dopisu ministrici Holy, uz potrebne izmjene zakona ustrajati na izradi stručne podloge za Malostonski zaljev i Malo more, a kojom će se ustvrditi vrijednost područja, moguće aktivnosti i način upravljanja područjem.

Također, Županija će izraditi plan gospodarenja i upravljanja kojim će se odrediti obim djelatnosti te donijeti prostorni plan područja posebnih obilježja Malostonskog zaljeva i Malog mora, kojim će se definirati uvjeti i način gradnje stambenih i gospodarskih objekata unutar zaštićenog područja te regulirati legalizacija i sanacija bespravno sagrađenih objekata.  
 
 
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana