Politika

Malo naslijeđeno, malo ženino

Malo naslijeđeno, malo ženino

Naši kandidati za gradonačelnike, ukupno njih sedam, jaki su na jeziku kada trebaju govoriti o svom programu i o svemu onome dobrome što će učiniti za nas građane ako im damo svoj glas. No, ta jačina jezika jednostavno nestaje kada im pošaljete upit da vam dostave podatke s imovinske kartice.

Kao da ne znaju koje sve podatke ona sadrži! Redom svi 'zaboravili' su na vrijeme poslati podatke o visini plaće, pa su se tek nakon našeg višestrukog inzistiranja udostojili poslati odgovor. Kandidat DDS-a za gradonačelnika Dubrovnika, Pero Vićan se nije dao smesti, te je jednostavno odbio javnosti iznijeti podatke o nekretninama i pokretninama u svom vlasništvu.

Za mjesec dana, onaj tko bude izabran od građana Dubrovnika za gradonačelnika, morat će ih objaviti i učiniti dostupnima javnosti. Upit smo poslali svim gradonačelničkim kandidatima, osim aktualnom gradonačelniku Andru Vlahušiću i njegovom zamjeniku Niku Šalji, s obzirom da su njihovi podaci već javni jer su ih morali objaviti prije 4 godine kada su stupili na te dužnosti.

 

ANDRO VLAHUŠIĆ

Andro Vlahušić kandidat za gradonačelnika liste HNS-HSS-SHUS, kada je preuzeo gradonačelničku fotelju od Dubravke Šuice 2009. godine, naslijedio je i plaću od 22 tisuće kuna na mjesec. Tada je sebi plaću odlučio skresati za 15 posto, pa mu plaća (još uvijek) iznosi 18.700 kuna. Zanimljivo je spomenuti kako u njegovoj imovinskoj kartici ne postoji podatak o visini gradonačelničke plaće pa pretpostavljamo da mu se iznos plaće nije promijenio. Inače, Andro Vlahušić vlasnik je stana od 100 m2 u Dubrovniku na adresi Janjevska 1 koji je stekao nasljedstvom. Također je naslijedio poslovni prostora od 60 m2 u Dubrovniku na adresi Janjevska 1, te kuće s okućnicom od 200 m2 u Imotici (teret nasljedstvom i primicima od plaće) te apartmana od 40 m2 na Kupresu (teret primicima od plaće i zaduženjem kod banke). Njegova supruga Marina vlasnica je stana od 80 metara u Dubrovniku.Vlahušić je u imovinskoj kartici za prijevozno sredstvo naveo osobni automobil Peugeot 207 iz 2008. godine.

 

NIKO ŠALJA

Niko Šalja kandidat za gradonačelnika Dubrovnika koalicije SDP-HSU-BDSH, kao zamjenik gradonačelnika prima plaću u bruto iznosu od 25.846,77 odnosno u neto iznosu od 15.489,10 kuna. Također, Šalja posjeduje kuću s okućnicom u Dubrovniku od 170 m2 čija je tržišna vrijednost 5.100.000,00 kuna koju je stekao nasljedstvom i zaduženjem kod banke (kreditom).
Supruga Marija u posjeduje 1/3 kuće s okučnicom od 500 metara četvornih u Slanome stečene nasljedstvom vrijednosti 6 milijuna kuna.
Niko Šalja također posjeduje osobni automobil Peugeot 205 iz 1987. čija je tržišna vrijednost 1.000,00 kuna, a stečen je nasljedstvom, dok mu supruga vozi Peugeot 407 iz 2004. vrijednosti 40 tisuća kuna.

 

TEO ANDRIĆ

Kandidat HDZ-a, HSP-a AS i HSLS-a za gradonačelnika Grada Dubrovnika Teo Andrić koji je rukovoditelj PP Dubrovnik u tvrtki Plovput d.o.o  prima mjesečnu neto plaću od 12 tisuća kuna. Posjeduje dio obiteljske kuće u Lapadu površine 48 metara kvadratnih, dok zajedno sa suprugom Anom posjeduje stan u Zagrebu površine 43 metra kvadratna.
Također u svom vlasništvu ima osobni automobil marke Passat, star 5 godina, dok mu supruga Ana vozi osobni automobil marke Seat, star 6 godina. Također je suvlasnik poduzeća  "Zavala d.o.o.". Supruga mu pak u svom vlasništvu ima 7.000 metara kvadratnih zemlje u inozemstvu, a njihova zajednička ušteđevina iznosi 200.000 kuna.

 

MATKO BUPIĆ

Matko Bupić, kandidat za gradonačelnika dubrovačkog ogranka Hrvatskih laburista – Stranke rada, koji je profesor na Sveučilištu u Dubrovniku prima mjesečnu neto plaću od 10.855,58 kuna, a mjesečni honorar od oko 5.000,00 kuna. Od nekretnina u svom vlasni?tvu ima  ½ obiteljske kuee (160 m2) s okuenicom (420 m2) u Lapadu stečenu nasljedstvom te u izvanknji?nom vlasni?tvu 302 m2 zemlji?ta u Lapadu. Naglasio je kako ne posjeduje ni automobil ni barku te kako nije član Nadzornih odbora. Njegova ušteđevina je 80.000,00 kuna.

 

VJEKOSLAV VIERDA

Kandidat za gradonačelnika Stranke Dubrovnik Regija Vjekoslav Vierda, koji obavlja posao direktora gradske tvrtke Domouprava Dubrovnik rekao nam je kako prima mjesečnu plaću od 12 000 kuna neto.
– Imam stan u Dubrovniku od 66,18m2, na adresi Kneza Branimira 37, koji je kupljen na hipotekarni kredit u CHF kod Zagrebačke banke, a na dan 15. travnja 2013. godine preostalo je još 230 mjesečnih rata. Također imam i 1/4 stana u Dubrovniku, na adresi Imotska 5 (37,85m2 ) koji je nasljedstvo od pokojnog oca, a u stanu živi moja majka – odgovorio je Vierda na naš upit.

 

MARIJA DELIJA

Nezavisna kandidatkinja Marija Delija istaknula je kako je od pokojnog oca naslijedila jednu četvrtinu obiteljske kuće i dionice T-HT-a, te osobni automobil. Što se pak tiče mjesečnih primanja odgovorila je:
– Budući nisam u radnom odnosu, nemam plaću (kao ni tipična prava iz radnog odnosa ). Angažirana sam kao vanjski stručnjak točnije Projektni kontrolor na Programu IPA Hrvatska- Mađarska u kontroli provedbe projekata financiranih iz EU fondova. Moja mjesečna naknada
bez davanja iznosi 8.400,00 HRK.

 

PERO VIĆAN

Pero Vićan kandidat za gradonačelnika Dubrovačkog demokratskog sabora nije nam želio otkriti detalje sa svoje imovinske kartice.
–  Imovinska kartica bit će dostupna javnosti u zakonskom roku nakon što budem izabran za gradonačelnika – kratko nam je odgovorio na postavljeno pitanje Pero Vićan.

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović