Aktualno

MALI DIONIČARI LUKE DUBROVNIK Otpremnine upravama na lučki način

MALI DIONIČARI LUKE DUBROVNIK Otpremnine upravama na lučki način

Udruga malih dioničara Luke Dubrovnik d.d. u svom se priopćenju za javnost osvrnula na, kako ističu, problematiku menadžerskih otpremina u Luci Dubrovnik d.d. o kojoj je u prošlom broju pisao DuList.

‘Dana 11. veljače 2010. godine je u jednom lokalnom tjedniku objavljen tekst naslova ‘Treščec s milijunskom otpremninom?!’ iz kojega smo, prema izjavama tadašnjeg dogradonačelnika i predsjednika Nadzornog odbora, gospodina Nika Šalje, doznali kako je ‘Luka Dubrovnik’ d.d. Dubrovnik u financijskoj obvezi isplate ogromne otpremnine bivšem predsjedniku Uprave temeljem Ugovora i Anexa potpisana od tada bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Društva, gospodina Antuna Kisića.

Potaknuti spomenutim tekstom, kao oni preko čijih se leđa ima realizirati ugovoreno,15. veljače 2010. godine reagirali smo svojim viđenjem ove problematike, među ostalim, napisavši i slijedeće: ‘Pitamo se, sa strahom, čeka li nas, možda, sličan novinski naslov (s drugim imenima) za tri, četiri, pet godina…? Hoćemo li se, opet, zgražati nad novim milijunašem? Hoćemo li ubuduće svake četiri godine rezultate lokalnih izbora dočekivati sa strahom kao da je riječ o elementarnoj nepogodi koja nam, promjenom vladajuće garniture, vješa oko vrata novi milijunski uteg?’

Naravno, naslućivali smo da će se sve ponoviti (samo nismo znali u kojemu roku) jer se moglo pretpostaviti kako tadašnja gradska garnitura neće ‘svom čovjeku’ u ‘Luci’ osigurati lošije uvjete od onih koje je imao njegov prethodnik.

Pretvorbom ‘Luke’ u dioničko društvo Grad Dubrovnik je postao njezin najveći vlasnik, a njegovi predstavnici čine 3/5 Nadzornog odbora pa automatski određuju predsjednika Uprave. Slagali se mi ili ne slagali s odabirom temeljem političkog predznaka, moramo ga prihvatiti kao neizbježan realitet jer smo skromna vlasničkog potencijala.

No, s odredbama napuhanih menadžerskih ugovora koje Grad Dubrovnik tako olako potpisuje, se s ljudske, radničke, malodioničarske, moralne i svih mogućih ostalih osnova, nikada nećemo složiti!

Da se radi o lošoj društvenoj praksi koja smeta i boli svakog normalna čovjeka, svjedoče brojni kritički tekstovi koji su ovih dana ponovo aktualizirali problematiku astronomskih otpremnina koje se imaju isplatiti pri smjeni predsjednika Uprave u ‘Luci Dubrovnik’ (pri tome ne možemo se načuditi komentarima predsjednika SDP-a Dubrovnik gospodina Barača, koji nije mogao naći lošiji primjer od ‘Luke’ za moraliziranje po pitanju zapošljavanja po političkoj podobnosti. Općepoznato je da se posljednjih godina baš u ‘Luci’ većina kadrovske križaljke popunjavala članovima njegove stranke ili po preporuci istih).

Kao i u veljači 2010. godine, ponovo se pitamo:
-Čime je netko (ma tko to bio!) zaslužio otpremninu od 800 ili 500 tisuća kuna (cifre su iz medija) nakon smjene s direktorskog mjesta poduzeća koje živi od svojevrsna monopola bazirana na koncesijama koje su povijesna stečevina njegovih radnika-starosjedilaca?
-Tko si uzima za pravo u ime građana grada Dubrovnika davati otpremnine do neba postavljenim direktorima u poduzeću koje nema potpisan kolektivni ugovor, a samim time niti zapisanu bilo kakvu obvezu na ime otpremnine lučkim radnicima? Slijedom vladajuće prakse, naime, radnik ‘Luke’ dobiva 8 000 kuna otpremnine pri odlasku u redovitu mirovinu, dok bi pri odlasku s otpremninom zbog poslovno uvjetovanih razloga (prema najjačem primjenjenom kriteriju) direktorskih 800 tisuća kuna stekao nakon 177,77 godina rada! Tko je junačina, neka pokuša!

Ukoliko stvarno dođe do smjene Uprave ‘Luke Dubrovnik’ (za sada, sve je u zoni špekulacija), bilo bi super da se gospodin Božo Memed, s moralnih pozicija, odrekne svoga prava na ugovorenu otpremninu (naravno, ovo je razmišljanje iz sfere utopije) i time začepi usta i zločestim novinarima i zločestim komentatorima i zločestim – nama. Poznato je da ‘nije u šoldima sve’ i da život često učinjeni materijalni ustupak kompenzira na nekoj drugoj strani višestruko vrijednijim dobitkom.

Naravno, po pitanju menadžerskih otpremnina u ‘Luci Dubrovnik’ se može pisati na dugo i na široko, ali ništa ne pije vodu dok nadležni ne odluče kako je vrijeme da se stvar presiječe i krene u drugom pravcu.

Stoga Udruga malih dioničara ‘Luka Dubrovnik’ d.d. Dubrovnik u novog gradonačelnika, gospodina Frankovića, polaže nade da će ukinuti menadžersko-ugovornu praksu u našem Društvu i tako nas rasteretiti mogućih budućih teških financijskih amanete tipa onih koje su nam ostavili njegovi prethodnici, gospođa Šuica i gospodin Vlahušić. Mislimo da su mjesečna primanja Uprave (prema novinskim napisima) isuviše dobra, a da bi ih se još dodatno trebalo filovati astronomskim otpremninama. Nemamo ništa protiv da Uprava dijeli otpremninsku sudbinu ostalih radnika ‘Luke’ – kako nama, tako i njima.

Želimo se nadati kako će se pri nekoj budućoj smjeni Uprave u našem poduzeću registrirati samo imena ljudi i da više neće biti povoda za pisanje ovako teških i mučnih osvrta.

Pozdrav iz Gruža.

Udruga malih dioničara ‘Luka Dubrovnik’ d.d. Dubrovnik

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist