Aktualno

Maldini i Bogišić članovi Etičkog povjerenstva za izbore za EU parlament

Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske, pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Pero Maldini te leksikograf i književnik dr. sc. Vlaho Bogišić imenovani su članovima Etičkog povjerenstva za izbore za Europski parlament.

Članove Povjerenstva, kao nadstranačkog tijela, na temelju prijedloga parlamentarnih stranaka, imenuje Ustavni sud iz reda istaknutih javnih osoba koje nisu kandidati na izborima i nisu članovi niti jedne političke stranke. U skladu sa Zakonom o izboru članova u Europski parlament, Etičko povjerenstvo ima predsjednika i šest članova. Predsjednik mu je po položaju predsjednik HAZU-a, a po tri člana predlažu parlamentarna većina i oporbene stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora, kako piše Svečilište u Dubrovniku.

Predsjednikom je imenovan akademik Velimir Neidhardt. Na temelju prijedloga parlamentarne većine u Etičko povjerenstvo, uz Maldinija, imenovani su i Davor Derenčinović te Jasna Omejec, a na prijedlog oporbenih stranaka zastupljenih u Hrvatskom saboru uz Bogišića su imenovani Goran Čular i Stanko Bruno Uršić.

Etičko povjerenstvo djeluje u prostoru Hrvatskoga sabora. Prema zakonu, Etičko će povjerenstvo donijeti i objaviti Izborni etički kodeks, kojeg čini sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i postupku.

Izvor: Sveučilište u Dubrovniku

Pročitajte još

IMAJU ČAK I SVOJ HOSTEL Korejski gosti obožavaju, ali i odustaju od Dubrovnika!

Iva Dedo

VETERANSKI TURNIR ‘Evo nas opet’ prvaci Hladnice

Barbara Đurasović

GORDANA ROKOLJ: Liječnik ne bi mogao raditi da ga učiteljica nije naučila pisati i čitati. Nismo manje važni!

Maria Prkut