DuList IN

MAKE UP UMJETNICA LORA MIRČIĆ ‘Onaj tko vas omalovažava zbog akni nije vrijedan vašeg vremena’

MAKE UP UMJETNICA LORA MIRČIĆ 'Onaj tko vas omalovažava zbog akni nije vrijedan vašeg vremena'

Lora Mirčić dvadesetogodišnja je studentica 2. godine računalstva, radi kao turistički vodič, a na društvenim mrežama poznata je kao i make up umjetnica. Šminkanje je za nju više od hobija te se nada uskoro to pretvoriti i u biznis. S DuListom je podjelila svoju priču.

Hobi koji je više od toga

— Make up mi je počeo samo kao hobi, no mogu reći da je s vremenom postao mnogo više. Još kao malo dijete sam mami pravila probleme kad bi se uhvatila njene šminke i napravila darmar. Jednostavno je to nešto što volim i nikada mi nije dosadno. Oduvijek sam se voljela baviti slikanjem i crtanjem, a kako nisam odlučila poći umjetničkim smjerom u životu svo to crtanje je prešlo s papira na lice – priča nam Mirčić.

— Cijela priča počela je s pubertetom, druge cure su se počele šminkati i spremati za školu i izlaske pa je logično bilo da i ja to počnem raditi. Glavni izvor inspiracije u počecima su mi bile razne make up umjetnice na internetu. Kako mi je škola bila poslijepodne jutro bih provela gledajući što imam od šminke i šminkajući se pa bi u školu dolazila svakakva i iscrtana (smijeh). Sve je to proizašlo iz jedne tinejdžerske dosade, a postalo je nešto što volim raditi. Vjerojatno najkompliciraniji make upovi su bili oni za maturalne zabave. Puno prijateljica i kolegica iz škole su primjetile koliko se volim baviti time i odlučili mi dati svoje povjerenje da im radim šminku za ‘večer za pamćenje’. Vjerujte, takva vrsta make upa je zahtjevnija od većine stvari koje radim. Morate paziti na puno stvari, a na kraju i osoba kojoj to radite mora biti zadovoljna jer imate samo jednu maturalnu. Uvijek želim da cure zasjaje i da budu sretne s odrađenim make upom – dodaje Mirčić.

Šminkom protiv akni

— Make up je za svaku osobu drukčiji. Neke cure se time izražavaju, a neke nose šminku jer smatraju da ‘moraju’. Djevojke danas su pod nekom ‘prisilom’ da moraju nositi šminku, ali stvarno nema potrebe za time. Brojne tinejdžerice šminkom pokrivaju akne i neka kožna oboljenja zbog srama kojeg osjećaju u društvu. Često to može biti i problem jer kada imate zdravstveni problem s kožom šminka ga lako može pogoršati – ispričala nam je Mirčić, dodavši kako su problemi s kožom poput akni nešto što je i sama iskusila.

— Do moje 17. godine imala sam kožu za poželjeti. ‘Preko noći’ razvila sam veliki problem s aknama koje su gotovo prekrile moje lice. Tada sam se osjećala užasno i bilo me sram izaći iz kuće bez šminke. Tada je šminka bila moj bijeg, no s vremenom sam shvatila kako nema potrebe za time. To je samo koža. Onaj koji vas isključuje iz nečeg ili vam se ruga radi toga nije vrijedan vašeg vremena. To su površne stvari i jasno je kako tinejdžeri mogu biti okrutni, ali kada sam sama sebi rekla da me nije briga kao da mi je neko skinuo ogroman teret s leđa. Odlučila sam ne sakrivati se i bježati od nečeg što je dio mene. Jedno sam se vrijeme mrzila zbog tih akni, a to je nešto što ne bi nitko smio raditi. Srećom našla sam snage u sebi i sada mogu bez imalo problema i bez šminke izaći iz kuće. Nažalost nema lakog rješenja za takve stvari. Morate raditi na vlastitom samopouzdanju i jačati sebe, a ne pustiti da zli jezici odlučuju za vas – iskreno nastavlja Mirčić.

Svakodnevni make up

Mirčić je s nama podijelila i koje probleme djevojke imaju sa svakodnevnim make upom.

— Najteže je naći boju pudera za svaki dan. Tu žene i najčešće griješe pa se vide razlike već između lica i vrata. Većina žena za dnevni make up preferira matirane pudere, osobno smatram da to i nije najbolji odabir jer po danu imate sunce i puno svjetla pa taj puder samo dolazi do izražaja na način koji ne želite i grubo se vidi. Također vrlo je bitna njega lica. Morate se brinuti za vašu kožu i ako samo ‘nabacite’ puder preko kože koju ne hidratizirate vrlo brzo će ona ispucati i izgledati ružno. Bitno je i naći dobru podlogu za šminkanje, tada možete s malo šminke napraviti puno. Za mene je osobno ipak najbitniji prirodan izgled. Dosta ljudi prati neke umjetnike na internetu pa onda to samo kopira bez da razmišljaju komplementira li takav izgled njihovo lice – napominje Mirčić.

Hobi kao posao

— Još uvijek ne radim ‘profesionalno’. Moji planovi su iza sezone završiti tečajeve i dobiti diplome koje su mi potrebne kako bi se ovim počela baviti i poslovno. Najveći problem je nabavka šminke. Naše trgovine još uvijek su siromašne ponudom i uz nekoliko velikih marki teško da ćete naći nešto posebno. Problem je to jer kada radite šminku morate uzeti u obzir sve od kože koju imate, tena, oblika lica, boje kose i očiju i slično. Dogodi se tada da jednostavno ne možete naći nešto što vam odgovara. Rješenje sam našla u kupovini preko interneta, ali nije ni to bez problema jer ne možete znati kakav je točno neki proizvod dok ga ne dobijete u ruke – zaključuje Mirčić.

Pročitajte još

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgleda konavoski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist