Kultura

MAJSTORSKI SEMINAR Jedanaest dirigenata usavršava se u Dubrovniku

MAJSTORSKI SEMINAR Jedanaest dirigenata usavršava se u Dubrovniku

Šesti po redu međunarodni majstorski seminar orkestralnog dirigiranja održava se od 18. do 24. veljače u Dubrovniku.

Jedanaest dirigenata iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Španjolske, Njemačke, Grčke, Austrije, Tajvana te SAD-a pod vodstvom će slovenskog maestra Uroša Lajovica usavršavati svoja znanja i vještine kroz suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

-Svaki mladi dirigent ima velik problem: treba biti najbolji, a kad stupa pred orkestar je u stvari početnik. Svaki drugi instrumentalist u ruci ima svoj instrument, a dirigent ga nema. Da bi dobio malo iskustva mi radimo ovaj seminar. Polaznici će dobiti priliku vidjeti kako orkestar reagira na njihovu ruku. Na taj način se može svašta pridobiti – rekao je na najavnoj konferenciji za medije maestro Uroš Lajovic, kojem je ovo drugi put da vodi ovaj sedmodnevni seminar u Dubrovniku.

-Cilj seminara je pokazati im put dajući im jedinstveno iskustvo. Posebno mi je drago što imamo profesionalni orkestar koji postavlja određenu razinu. Nadam se da će polaznici od ovog semestra nešto odnijeti sa sobom – istaknuo je Lajovic.

-Cilj Fonda Lovro i Lilly Matačić jest zaštititi značaj lika i djela Lovra pl. Matačića te briga za mlade dirigente. Od 1995. godine svake četiri godine održavamo natjecanje, a u posljednjih šest godina uveli smo međunarodne dirigentske seminare. Počeli smo u Zagrebu, ali smo vidjeli da tijekom godine to tamo nije lako organizirati. S Dubrovnikom nam se to činio kao sjajan potez, jer u ovo doba godine nešto je mirnije. Ideja o realizaciji seminara baš u Dubrovniku krenula je od maestra Lajovica – rekao je glavni tajnik Fonda Lovro i Lilly Matačić Josip Nalis.

-Interes za seminar je velik, ali je broj sudionika ograničen, kako bi svi dobili priliku dirigirati na satu. Za razliku od ostalih glazbenika, koji mogu sami kod kuće svirati i vježbati, mladi dirigenti nemaju tu priliku, već trebaju stati pred orkestar. Dubrovnik je svakako na pravom putu da postane destinacija za sjajne međunarodne dirigentske seminare – smatra Nalis.

-Veselimo se što imamo priliku surađivati s Fondom Lovro i Lilly Matačić na ostvarenju seminara. DSO je specifičan orkestar u maloj sredini, a koji djeluje 98 godina. Orkestar je dosta surađivao s polaznicima raznih natjecanja i seminara. I naš glavni dirigent Nicholas Milton jedan je od sudionika natjecanja ‘Lovro i Lilly Matačić’, a surađujemo i s drugim mladim dirigentima. Ostajemo otvoreni za daljnju suradnju – izjavio je ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat.

-Dubrovnik me zbilja dobro pozna. Moj prvi nastup bio je s maestrom Matačićem. Prije dvije godine sam prvi put stala pred orkestar te mi je bilo dozvoljeno dirigirati dva stavka. Kasnije sam nastupala s DSO-om s nekim praizvedbama, gdje sam i pjevala i dirigirala. To je sad već pozamašna suradnja. Jako mi je drago da sam opet ovdje. U međuvremenu samo dobila zadatke kao što je dirigiranje premijere ‘Norme’, a za to treba još puno posla. Nadam se još više usavršiti – istakla je operna primadona Dunja Vejzović, koja drugi put sudjeluje na seminaru.
Majstorski seminar završit će u subotu 24. veljače koncertom u tvrđavi Revelin, kada će polaznici seminara prikazati usvojena znanja i vještine ravnajući Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Ulaz će biti slobodan.

Seminar, za koji participacija iznosi tisuću eura, treći se put održava u Dubrovniku u organizaciji DSO-a i Fonda Lovro i Lilly Matačić, utemeljenog 1987. godine prema oporučnoj želji maestra Lovra von Matačića i njegove supruge Lilly s ciljem potpore mladim i talentiranim glazbenicima.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist