Zanimljivosti

MAJSTOR KISTA Obilježavamo stogodišnjicu rođenja Antuna Masle

MAJSTOR KISTA Obilježavamo stogodišnjicu rođenja Antuna Masle

Na današnji dan 1967. preminuo je veliki dubrovački slikar, Antun Masle. Povodom stote godišnjice njegova rođenja, u Umjetničkoj će se galeriji Dubrovnik 14. prosinca otvoriti velika, retrospektivna izložba ovog umjetnika, čiji je autor Igor Zidić.

Antun Masle osnovnu školu završio je u Orašcu, u Dubrovniku je privatno učio slikarstvo u Koste Strajnića. Diplomirao je 1942. na ALU u Zagrebu. Od 1947. srednjoškolski je profesor u Dubrovniku. Ostvario je opus pretežno u ulju, zadržavajući se u okvirima figuracije. Većinom zaokupljen motivima dubrovačkoga kraja, osobito pastoralnim krajolicima Orašca, slika akademska djela stišane palete te istodobno razvija intenzivan, slobodan namaz bujnoga kolorita. Početkom 1950-ih, približavajući se čistoj boji i arabeski Matissea, razrađuje nove motive, interijer te ljudski i životinjski lik. Istodobno stvara djela ekspresivna, pastozna poteza te, inspiriran Rouaultom, robusnom obrisnom linijom formira plošne segmente zasićene bojom.

U zrelom razdoblju potez usitnjava višebojnim slojevima namaza, motiv na koji se usredotočuje višestruko razrađuje, a pejzaž reducira na motivske fragmente koji postaju samostalnom temom, simbolom cjeline. Stvarajući u osobitom okruženju dubrovačkoga kolorističkoga slikarskoga kruga, izvan onodobnih dominantnih umjetničkih pokreta i središta, osebujnim pristupom motivima i senzibilitetom ostvario je originalnu viziju ambijenta Dubrovnika i okolice. Izlagao je samostalno u Dubrovniku, Zagrebu, Beogradu, New Yorku, s Đ. Pulitikom u Dubrovniku, Zagrebu, Rijeci, Beogradu i Ljubljani, na skupnim izložbama ULUH-a i Likuma, Cavtat u djelima jugoslavenskih slikara, Izložba dubrovačkih slikara, Suvremena jugoslavenska umjetnost, Plavi salon, Oktobarska izložba i Suvremena hrvatska umjetnost.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist