Aktualno

‘MAGNETO SYM’ Mnogi Dubrovčani će odahnuti nakon sjedanja u ovoj fotelji!

'MAGNETO SYM' Mnogi Dubrovčani će odahnuti nakon sjedanja u ovoj fotelji!

Gotovo 220 tisuća kuna vrijedan uređaj za funkcionalnu magnetsku simulaciju (FMS) ‘Magneto Sym’, kojim se liječe svi oblici inkontinencije, predstavljen je u petak u Općoj bolnici Dubrovnik.

Kupovina uređaja ostvarena je kroz donaciju Grada Dubrovnika u iznosu od 137 tisuća kuna, dok je ostatak sredstava osiguran donacijom Župe svetog Mihajla te iz proračuna Opće bolnice Dubrovnik. Uređaj se već koristi na Odjelu fizikalne medicine, a koriste ga pacijenti ‘crvenom’ uputnicom te po preporuci fizijatara, ginekologa i urologa. Sve troškove pokriva HZZO.

-Župa svetog Mihajla prva je prepoznala problem koji imaju naši sugrađani, a za Božić 2016. organiziran je humanitarni koncert, kad je skupljeno 15 tisuća kuna inicijalnih sredstava. Akcija se pokrenula, a rezultirala je kupovinom aparata – izjavio je tom prilikom ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. dr. sc. Marijo Bekić.

-Riječ je o uređaju koji su naši djelatnici neurologije, fizioterapije i ginekologije prepoznali kao potreban našoj bolnici, budući da veći broj naših sugrađana oba spola ima problem s inkontinencijom. Zato smo ga odlučili nabaviti kako bismo te zdravstvene probleme olakšali. S ovim aparatom proširit ćemo naše ugovaranje s HZZO-om te malo popraviti svoju financijsku situaciju. Ovo je malo više od kapi u moru, jer će bolnici dobro isplatiti – objasnio je Bekić.

-Grad Dubrovnik nije osnivač bolnice, ali su naši građani korisnici usluga pa želimo biti partner u svim značajnim projektima. Osigurat ćemo godišnje 5 milijuna kuna za potrebe OB Dubrovnik. Uz to, već smo bolnici dodijelili jedan stan za liječnike, a bit će ih još, prije svega kroz projekt POS-a u Solitudu. Time ćemo pokušati spriječiti odlazak liječnika i ostalog medicinskog osoblja iz Dubrovnika – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Voditelj Odjela urologije primarijus dr. sc. Zaim Čustović istaknuo je kako nema muške ili ženske osobe koja nije dosad doživjela jedan od oblika poremećaja mokrenja, niti postoji bolest koja u konačnici ne dovodi do jednog od oblika poremećaja mokrenja.

-Od 15 do 60 posto trudnica poslije poroda imaju jedan od oblika poremećaja mokrenja. Starija muška populacija koja boluje od prostatične hiperplazije, karcinoma ili upale prostate, također je velika populacija. Sve to košta naš zdravstveni sustav te predstavlja socio-ekonomski problem. Kakva je kvaliteta života ljudi s problemom inkontinencije? Osuđeni su na nošenje dnevnih uložaka ili pelena, a u konačnici moraju biti operirani, što je rizično posebno za stariju populaciju. FMS će bolesnicima omogućiti da se smetnje svedu na minimum te se izbjegne rizik izlaganja operativnim zahvatima. Kod onih koji zbog svoje svakodnevnice moraju nositi uloške ili pelene ovom metodom u ranoj fazi postoji mogućnost velikog izlječenja – rekao je dr. Čustović.

-Mi smo županijska bolnica, a FMS se radi tek u pojedinim centrima. Ovo je novi oblik terapije dostupan u OB Dubrovnik. U idućih nekoliko godina želimo oformiti suvereni centar za poremećaj mokrenja, koji će omogućiti sugrađanima proširenje zdravstvene djelatnosti i još bolju uslugu – izjavio je dr. Čustović.

Voditeljica Odjela fizikalne terapije dr. Margareta Pitlović-Bačić rekla je kako je uređaj već u funkciji na odjelu, koji je jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji ga uopće imaju te jedni od rijetkih koji su započeli rehabilitaciju urinarnih inkontinencija.
-Pacijenti su oduševljeni, posebno što terapija nije neugodna i invazivna, a provodi se u intimnoj atmosferi bez puno doticaja s ostalim pacijenata – rekla je dr. Pitlović-Bačić.

-Čak 30 posto populacije ima problem s urinarnom inkontinencijom, a 7 posto problem s fekalnom inkontinencijom, a to je ne samo socijalni i ekonomski, već i međupartnerski problem. Ovo je tabu tema o kojoj će malo tko govoriti. Zato je potrebno da se o ovome u medijima piše i govori, kako bi sugrađani znali kamo se obratiti. Sad znaju na koja vrata pokucati – rekao je glavni bolnički fizioterapeut Mirsad Džanović.

-Terapija je bezbolna i neinvazivna, a sačuvana je intima pacijenta jer u magnetnu fotelju sjedne obučen i opušten, u relaksijrajućem položaju. Prije su se terapije provodile kroz elektrostimulaciju elektrodama na intimnom području tijela. Intima pacijenta je bila porušena, a bila je neugodna. Terapija se provodi 3 do 4 tjedna, traje 20 minuta, svaka 3-4 dana. Ovim smo svakako dobili pomoć u liječenju urinarnih inkontinencija, a temelj je ipak u medicinskim vježbama jačanja mišića – istaknuo je Džanović.

-Župa svetog Mihajla je postala partner bolnici jer ovo je već treći projekt koji smo realizirali. Posebno hvala našim vjernicima koji nam podržavaju sve inicijative. Uspjeli smo zahvaljujući suradnji Grada Dubrovnika i ostalih institucija – izjavio je župnik Župe svetog Mihajla don Robert Ćibarić.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist