Kultura

Magdiću nagrada za životno djelo Hrvatskog društva skladatelja

Magdiću nagrada za životno djelo Hrvatskog društva skladatelja

Krešimir Magdić dobio je nagradu ‘Franjo Ksaver Kuhač’ za životno djelo Hrvatskog društva skladatelja za 2018. godinu.

U obrazloženju HDS-a, stoji kako su skladatelj, melograf, obrađivač, aranžer, glazbeni voditelj, svirač/pjevač, riječi koje opisuju višegodišnju bogatu glazbenu aktivnost Krešimira Magdića, ovogodišnjeg laureata nagrade ‘Franjo Ksaver Kuhač’. Svojim zalaganjem, talentom i izuzetnom vještinom Krešimir Magdić ostavio je dubok trag u povijesti dubrovačke i svehrvatske glazbeno kulturne scene.

Krešimir Magdić sklada pretežito vokalnu glazbu za klape i zborove, koja se temelji na pučkoj tradicijskoj baštini, posebice pučko crkvenoj, glagoljaškoj baštini. Skladateljski mu je rukopis povezan s klapskom i pučkom crkvenom tradicijom svoga kraja, prepoznatljiv po nestandardnim kompozitorskim i izvedbenim zahvatima inspiriranim jednostavnošću pučkog višeglasnog glazbenog poimanja slobodne glazbene forme. Opće glazbeno i skladateljsko zanimanje za različite glazbene vrste i žanrove dovodi ga do prepoznatljiva glazbenog rukopisa i načina u kreiranju sadržaja u kojima su sačuvane i autorski oplemenjene vrijednosti dubrovačke (dalmatinske) tradicijske (vokalne) glazbe.

Magdić je jedan od najmarnijih sakupljača izvornih napjeva Dubrovnika i okolice koje sam i obrađuje. Brojci od više stotina naslova pridružuje se izniman broj pučkih crkvenih napjeva. Obrade njegovih narodnih napjeva standardne su i nezaobilazne na repertoaru većine danas aktivnih klapa. Uz klapske napjeve u njegovu tradicijskom opusu posebno se ističu obrade kolendi koje je Magdić većinu, obradio i izveo sa svojim ansamblima. Osnivač je dvije, po svim kriterijima, najuspješnije dubrovačke klape (Maestral i Linđo-N). Rekonstrukciju i revitalizaciju zaboravljene bogate hrvatske glazbene baštine kvalitetno je predstavljao u izvedbama svojeg ansambla Capella Ragusina koji u suradnji s Magdićevim klapama ima za druge klape nedohvatljive interpretativne i programske mogućnosti.

Najvažniji dio opusa koji skladatelja Magdića veže uz Omiški Festival zasigurno su nove skladbe koje predstavljaju sam vrh umjetnički oblikovane klapske pjesme. Potvrda tomu su brojne nagrade za njihovo izvođenje ali i uvrštenost u standardni repertoar brojnih klapa. Magdić posebnu pažnju pridaje odabiru stihova koje uglazbljuje pa se tako u njegovu opusu nalaze stihovi brojnih pjesnika. Najznačajniju suradnju Magdić ostvaruje s nezaboravnim pjesnikom Jakšom Fiamengom.

Sredina u kojoj živi i djeluje i do sada je prepoznavala veličinu i vrijednost Magdićeva stvaralačkog opusa, organizatorskog i animatorskog rada, koji je često nagrađivala. Među inim priznanjima i nagradama za svoj rad na očuvanju i promicanju hrvatske glazbene baštine, Krešimir Magdić je 2008. godine odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, stoji u obrazloženju.

Čestitke!

 

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist