DuList IN

‘MADE IN DUBROVNIK’ Mladi dubrovački znanstvenici na prvom ‘Maker Faireu’ u Zagrebu

'MADE IN DUBROVNIK' Mladi dubrovački znanstvenici na prvom 'Maker Faireu' u Zagrebu
Developed using darktable 2.6.0

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu protekli vikend (12. i 13. listopada) održan je prvi veliki Maker Faire u Hrvatskoj, kojeg je posjetilo preko 11 tisuća ljudi.

Maker Faire-ovi su jedinstvena kombinacija sajma, radionica, izložbe inovacija i uradi-sam (DIY) kulture na kojima mladi prezentiraju svoje ideje i projekte, te dijele svoje znanje s drugim makerima i posjetiteljima ostvarujući nova poznanstva, edukacijske i poslovne prilike.

Preko 200 izlagača na 60-tak štandova je predstavilo svoje projekte i svoje proizvode. Na štandovima su se mogle vidjeti razne inovacije iz područja robotike, edukacije, umjetnosti, tehnologije, 3D printera i raznih drugih područja.

Među izlagačima se našao i dubrovački Klub Mladih Znanstvenika koji djeluje pri UR Institutu, uz potporu Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. Mladi inovativni kreativci (znanstvenici i umjetnici), članovi Kluba mladih znanstvenika, predstavili su svoje dosadašnje projekte producirane u UR Institutu te rad samog instituta i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. Projekti Kluba Mladih Znanstvenika pokazali su se jedinstvenima po pitanju integracije biološkog i tehnološkog inženjerstva te promoviranja inovativnih ekološko-inženjerskih rješenja.
U sklopu godišnjeg projekta „Promocija STEM aktivnosti 2019“ koji provodi Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, osim sudjelovanja na Maker Faire Zagreb 2019, članovi UR instituta su promovirali “Made in Dubrovnik” kreativno znanstveno i umjetničko stvaralaštvo i u Ljubljani na otvorenju aqua_forensic umjetničke izložbe u OSMO/ZA centru za integraciju umjetnosti, znanosti i tehnologije.

Navedenu aqua_forensic izložbu, koja se bavi pitanjem polucije voda farmaceutima, također je razvio u našem Gradu dubrovački znanstvenik i umjetnik Gjino Šutić uz suradnju sa slovenskom umjetnicom Robertinom Šebjanič te potporu Europske EMAP/EMARE mreže i prestižnog Ars Electronica centra. Uz izlaganje u Ljubljani, paralelno je istog vikenda prikazana i u britanskom FACT centru za umjetnost i kreativne tehnologije u Liverpoolu, gdje je posjetitelji mogu vidjeti u sklopu Oceans 4.0 izložbe do 27. listopada.

Na otvorenju iste “Made in Dubrovnik” znanstveno-umjetničko i STEM stvaralaštvo, UR Institut, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Klub mladih znanstvenika te sam Grad Dubrovnik u nesvakidašnjem kontekstu inovativnog stvaralaštva promovirani su na prezentaciji izlagača Gjina Šutića na Liverpool LASER (Leonardo Art Science Evening Rendezvous): Oceans 4.0 predavanju.

Kroz navedena događanja, uspostavljena su mnogobrojna nova međunarodna partnerstva, te otvorene nove prilike za inovativne mlade dubrovačke kreativce koji traže budućnost u Gradu izvan sfere monokulture turizma.

Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović