Natrag
20.2.2019 00:31

facebook

twitter

google

rss

dulist

Ma kakvi kvadrati, oprezivat će vrijednost!

18.9.2012 @ 20:46 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Porez na imovinu već neko vrijeme poput fantoma visi nad glavama građana. Vlada njegovo uvođenje najavljuje već iduće godine, što bi s najavljenim valom poskupljenja svega i svačega bio dodatni šamar ionako osiromašenim Hrvatima.

No, malo toga se do danas oko ovog poreza iskristaliziralo iako je svima jasno kako će najviše fasovati oni s većim brojem nekretnina.

Upravo danas o novom je nametu progovori prvi čovjek od financija države Slavko Linić izjavivši kako će se oporezivanje nekretnina vršiti po vrijednosti, umjesto po četvornom metru. Izuzetak je zemljište, koje će se i dogodine oporezivati – po kvadratu.

Ministra Linić to je izjavio tijekom saborskom aktualnog prijepodneva odgovarajući na pitanje Zastupnice SDP-a Vesne Fabijanić Križanić. Nju je pak zanimalo hoće li se uvesti porez na imovinu, što će se oporezovati i kojom stopom.

Tako joj je ministar objasnio da će 2013. kreće s porezom na nekretnine. On će biti prihod jedinica lokalne samouprave, budući da se ukidaju i komunalna naknada i porez na kuće za odmor.

U novom broju duLista, koji je u prodaji od srijede 19. rujna potražite mišljenje ekonomske analitičarke Marije Ksić Kamić o tome kako će se i na koji način uvođenje novog poreza (ili nameta) odraziti ne samo na džepove građana, već i na tržište nekretnina. Možemo li uvođenjem ovog poreza uskoro očekivati pad cijena stanova, ali i najma?

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana