Kultura

M.U.Z.A. Dubrovački simfoničari završili ciklus edukativnih koncerata

M.U.Z.A. Dubrovački simfoničari završili ciklus edukativnih koncerata

Ciklus edukativnih koncerata Slušaonica M.U.Z.A. (Muzika.Umjetnost.Znanje.Aktivnost.) Dubrovačkog simfonijskog orkestra, namijenjenih učenicima 7. i 8. razreda dubrovačkih osnovnih škola, završen je prošli tjedan petim programom, odnosno koncertima popularne klasike, filmske i jazz glazbe.

Cilj koncerata bio je edukacija i razvoj publike interaktivnim pristupom te približavanjem sadržaja mladima putem izvedbi glazbenika, ali i popratnim sadržajima kao što su audio-video projekcije i prezentacije.

Slušaonica M.U.Z.A. organizirana je od strane Dubrovačkog simfonijskog orkestra i grada Dubrovnika u suradnji sa zakladom Caboga-Stiftung i pijanisticom Ivanom Jelačom, ujedno i autoricom i voditeljicom projekta. Projekt je započeo u prosincu 2017. godine, a osmišljen je na način da prati nastavni plan glazbenog odgoja u školama.

Na prvom edukativnom koncertu za učenike pripremljen je glazbeno-scenski kolaž s pregledom najvažnijih karakteristika glazbenih razdoblja od baroka do 20. stoljeća. Tom prilikom učenici su se imali priliku upoznati s djelima skladatelja koji su u povijesti glazbe bili značajni za formiranje novih glazbenih stilova.

Drugi program sadržajno je bio vezan uz društveno-povijesni kontekst Dubrovnika, prikazan je razvoj dubrovačkog orkestra, od vremena Kneževog orkestra, kada je živio prvi hrvatski simfoničar Luka Sorkočević. Tako su se učenici upoznali s bogatom poviješću glazbenog života u Dubrovniku.

Na trećem programu u ožujku nastupom gudačkog kvarteta i pijanistice Ivane Jelače prikazao se ugođaj salonskog okupljanja i muziciranja u ljetnikovcima dubrovačke vlastele. Glazbeni program povezao je europske skladatelje s dubrovačkima, s naglaskom na snažne kulturno-političke veze koje je Dubrovačka Republika održavala kroz povijest.

Četvrti program bio je fokusiran na priču o formiranju instrumenata i ansambala, ali i predstavljanju skladatelja 19. i 20. stoljeća, a svaki od instrumenata predstavili su glazbenici komornog sastava Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Na kraju svake izvedbe učenici su imali priliku ‘zasvirati’ na odabranom puhačkom instrumentu.

Posljednji program bio je svojevrsni multimedijalni koncert. Glazbenu izvedbu pratila je vizualna projekcija filmskih ulomaka i snimki jazz glazbenika.

Na kraju svakog navedenog programa, učenici su pisali svoje dojmove i razmišljanja o koncertima te izlagali svoje prijedloge i ideje o budućim koncertima. U programu su sudjelovale sve dubrovačke osnovne škole, a edukacija mladih nastavit će se i dalje kroz razne nadolazeće projekte.

Tekst i foto: DSO

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist