Zanimljivosti

Lukšići na “top listi” Forbesa

Među najbogatijima na „top mjestima“ hrvatske Forbesove liste, drugo mjesto zauzela je obitelj Lukšić, vlasnici Plave Lagune i Jadranskih luksuznih Hotela,  s procijenjenim bogatstvom od 1,3 milijarde kuna (+446 milijuna kuna).

Obitelj Lukšić, globalno u biznisu rudarstva, pivarstva i bankarstva, na listi američkog Forbesa zauzela je 35. mjesto s ukupnim bogatstvom od 17,4 milijarde dolara kojim uz sinove pokojnog Andronica Lukšića upravlja njegova druga supruga Iris Fontbona.

Hrvatski biznis vodi njegov unuk, 29-godišnji Davor Lukšić Lederer. Kupnjom dubrovačkih Jadranskih luksuznih hotela (JLH) od Gorana Štroka, obitelj Lukšić u svoj je hotelski portfelj smjestila dubrovačke perjanice u kategoriji hotela s pet zvjezdica, Excelsior, Dubrovnik Palace i Bellevue, koje su pridružili hotelu Argentina, kupljenom ranije.

Lukšići drže 9,8 posto hrvatskih turističkih kapaciteta, te im tako uspijeva voditi najprofitabilniji turistički biznis u Hrvatskoj.

Davoru Lukšiću društvo na listi čine i Emil Tedeschi i njegova supruga, većinski vlasnici Atlantic grupe. Tedeschi je nedavno nagrađen priznanjem PRO.PR Award kao najuspješniji menadžer koji uspješno implementira odnose s javnošću.

Osim njih, na osmom mjestu našao se i Anđelko Leko, čiji su zagrebački luksuzni hoteli Sheraton i Westin najavili 50 miijuna eura vrijednu investiciju u hotele Mlini i Srebreno, koje je objedinio u tvrtku Dubrovačka rivijera d.o.o.

Forbesova ovogodišnja lista hrvatskih bogataša sastoji se od 50 poduzetnika koji zajedno raspolažu bogatstvom od 12,84 milijarde kuna i u odnosu na lani, kada su imali 11,57 milijardi, bogatiji su za 1,27 milijardi kuna.
 

Pročitajte još

Mladoženja uz pratnju gajdi nosio prsten izabranici svoga srca

Dulist

VIDEO Kineskinje poludile za visokim Dubrovčanima

Dulist

OČARAVAJUĆ PRIZOR Duga se nadvila nad Rijeku dubrovačku

Dulist