Zanimljivosti

Lukšići na “top listi” Forbesa

Lukšići na "top listi" Forbesa

Među najbogatijima na „top mjestima“ hrvatske Forbesove liste, drugo mjesto zauzela je obitelj Lukšić, vlasnici Plave Lagune i Jadranskih luksuznih Hotela,  s procijenjenim bogatstvom od 1,3 milijarde kuna (+446 milijuna kuna).

Obitelj Lukšić, globalno u biznisu rudarstva, pivarstva i bankarstva, na listi američkog Forbesa zauzela je 35. mjesto s ukupnim bogatstvom od 17,4 milijarde dolara kojim uz sinove pokojnog Andronica Lukšića upravlja njegova druga supruga Iris Fontbona.

Hrvatski biznis vodi njegov unuk, 29-godišnji Davor Lukšić Lederer. Kupnjom dubrovačkih Jadranskih luksuznih hotela (JLH) od Gorana Štroka, obitelj Lukšić u svoj je hotelski portfelj smjestila dubrovačke perjanice u kategoriji hotela s pet zvjezdica, Excelsior, Dubrovnik Palace i Bellevue, koje su pridružili hotelu Argentina, kupljenom ranije.

Lukšići drže 9,8 posto hrvatskih turističkih kapaciteta, te im tako uspijeva voditi najprofitabilniji turistički biznis u Hrvatskoj.

Davoru Lukšiću društvo na listi čine i Emil Tedeschi i njegova supruga, većinski vlasnici Atlantic grupe. Tedeschi je nedavno nagrađen priznanjem PRO.PR Award kao najuspješniji menadžer koji uspješno implementira odnose s javnošću.

Osim njih, na osmom mjestu našao se i Anđelko Leko, čiji su zagrebački luksuzni hoteli Sheraton i Westin najavili 50 miijuna eura vrijednu investiciju u hotele Mlini i Srebreno, koje je objedinio u tvrtku Dubrovačka rivijera d.o.o.

Forbesova ovogodišnja lista hrvatskih bogataša sastoji se od 50 poduzetnika koji zajedno raspolažu bogatstvom od 12,84 milijarde kuna i u odnosu na lani, kada su imali 11,57 milijardi, bogatiji su za 1,27 milijardi kuna.
 

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist