Aktualno

Lukšić nudi 89,93 kune za dionice Excelsiora, 300 kuna za Bellevue

Lukšić nudi 89,93 kune za dionice Excelsiora, 300 kuna za Bellevue

Grupa Jadranski luksuzni hoteli objavila je na Zagrebačkoj burzi ponudu za preuzimanje hotela Excelsior i Bellevue.

Tvrtka posjeduje 94,32 posto redovnih dionica hotela Excelsior i 94,95 posto dionica hotela Bellevue te djeluje zajednički s društvom Mexival Anstalt, društva koje je dio Grupacije Lukšić.

Mexival Anstalt je promijenio tvrtku te na dan objave ove ponude posluje pod tvrtkom Ragusa Ansalt koji je pak kao kupac sklopilo s društvom GSHR Holdings Limited, Britanski Djevičanski Otoci kao prodavateljem, Ugovor temeljem kojeg Ragusa Ansalt, po ispunjenju određenih uvjeta iz navedenog Ugovora, ima pravo steći poslovne udjele koji čine 100 posto od temeljnog kapitala Ponuditelja – donosi portal SEEbiz.

Upisani temeljni kapital Ciljnog društva iznosi 114.773.400,00 kuna i podijeljen je na 1.147.734 redovne dionice oznake EXCL-R-A, svaka nominalnog iznosa 100,00 kuna. Ponuditelj se obvezuje platiti cijenu u iznosu od 89,93 kn za svaku dionicu.Upisani temeljni kapital Bellevuea iznosi 51.637.800,00 kuna i podijeljen je na 172.246 redovne dionice na ime oznake HBEL-R-A, svaka nominalnog iznosa 300,00 kuna, koliko su i spremni platiti.Rok trajanja ove ponude za preuzimanje iznosi 28 dana od objavljivanja u Narodnim novinama, računajući od dana kasnije objave.

Grupacija Lukšić se u Republici Hrvatskoj bavi hotelijerstvom od 1999. godine kada je preuzela većinski paket dionica društva Plava laguna d.d. iz Poreča. Iste godine preuzet je i većinski paket dionica društva Grand Villa Argentina d.d. Dubrovnik, te društvo ATLAS turistička agencija d.d., Dubrovnik. U to vrijeme je društvo ATLAS turistička agencija d.d. bilo vlasnik hotela Odisej u Pomeni, otok Mljet. Društvo Plava laguna je u rujnu 2001. preuzelo većinski paket dionica društva Hoteli Croatia d.d., Cavtat – piše SEEbiz.

– Po Grupaciji Lukšić sve naprijed navedeno predstavlja osnove poslovnog odlučivanja i upravljanja u ovoj branši, premda bi iz poslovnih rezultata odnosno gubitaka koje u nas ostvaruju mnoga trgovačka društava iz branše proizlazilo kako se ona uvijek ne poštuju. Za ovu pojavu postoji jednostavno objašnjenje: u hrvatskome hotelijerstvu nedostaju visokokvalitetni stručnjaci menadžeri, jer ih ova branša nije kadra platiti.

Da bi se taj problem riješio nužno je rastom postići volumen koji će omogućiti angažiranje visokokvalitetnih menadžera kao i stručnjaka drugih profila (kao npr. direktora hrane i pića ili specijaliziranih šefova kuhinje), jer pojedinačni hoteli to iz svojih prihoda nisu u mogućnosti financirati. Pravi primjer za ovakav način razmišljanja su, primjerice, hotelski lanci Hilton i Intercontinental – stoji u priopćenju rupacije.
 

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist