Aktualno

LUKŠA JAKOBUŠIĆ Nakon 25 godina mijenjamo core business

LUKŠA JAKOBUŠIĆ Nakon 25 godina mijenjamo core business

Brenum d.o.o., obiteljska je tvrtka u vlasništvu Lukše Jakobušića koja već više od 25 godina svoje poslovanje teme­lji na maloprodaji i veleprodaji elektromaterijala i rasvjetnih tijela te na pružanju usluga svjetlotehničkog inženje­ringa, a pod okriljem tvrtke 2017. godine otvara se i danas uspješno posluje One Suite Hotel.

No, 1. lipnja 2019. godine Brenum svoje poslovanje, vezano uz veleprodaju i maloprodaju elektroma­terijala, prepušta renomiranoj hrvat­skoj tvrtki Lipapromet d.o.o. koja je već dugi niz godina jedna od vodećih veletrgovaca elektromaterijalom i dis­tributer rasvjetnih rješenja u Hrvatskoj, a i šire.

Prema riječima Lukše Jakobu­šića, posao kojeg je prije 25 godina započela njegova obitelj, ‘predao je u dobre ruke’. Lipapromet d.o.o., u vla­sništvu Mata Lipovca, dugogodišnji je Brenumov partner i više od dva deset­ljeća ove dvije tvrtke funkcioniraju kao partneri i prijatelji.

— Donošenje odluka je sastavni dio kako života tako i poslovanja. Osje­ćao sam da više ne mogu aktivno sudjelovati u operativnim procesima koji se odvijaju u poslovnoj cjelini elek­tromaterijala, prodaje i inženjeringa. Ponestalo mi je elana i teško sam pro­nalazio fokus. Shvatio sam da je stvari bolje otpustiti nego ih mrcvariti pod svaku cijenu. Moram priznati da nije bilo lako donijeti ovakvu odluku jer su tu, osim poslovnih konotacija, bili uključeni i sentimentalni i moralno odgovorni faktori – rekao je Jakobušić. Brenum su, ističe, prvenstveno ljudi, izvrsno uhodan i lojalan tim mladih ljudi. ‘Prepoznatljivost u svakom smi­slu’, naglašava.

— Kroz sve godine poslovanja i dje­lovanja pokazivali su veliku predanost, stručnost i odgovornost prema svakom kupcu i partneru. Zbog svega navede­nog imao sam odgovornost omogućiti svojim zaposlenicima, uskoro bivšim, da nastave raditi uz vrhunske ljude i ljude od povjerenja, ljude koji razumiju i žive ovaj segment. Mogu reći da sam sada zadovoljan i da će se uz vodstvo gospodina Mata Lipovca i gospodina Darka Baluna te uz njihov zagrebački uhodani tim stvoriti jedna nova ener­gija. Poslovanje svake tvrtke obilježa­vaju ciklusi. Jedni završavaju, a drugi
počinju. Ovo je kraj jednog ciklusa u poslovanju Brenuma – priča nam Jakobušić koji smatra da je ovaj potez ‘odličan za dugoročnost biznisa’.

— Lipapromet će donijeti dodatnu kvalitetu, novu energiju i entuzija­zam, stabilnost te brzinu isporuke i što je možda najvažnije povoljne cijene i uvjete što su sve benefiti za krajnje kupce, privatne investitore, građe­vinske tvrtke i sve ostale poslovne subjekte u našem Gradu i Županiji. Dolaskom Lipaprometa promijenit će se odnos snaga u ovom poslovnom sektoru – rekao je. Ponovno naglašava da je zadovoljan jer je riječ o najve­ćoj domaćoj tvrtki koja prvenstveno poštuje temelje na kojem je Brenum izrastao i djelovao punih 25 godina te na tim temeljima nastavljaju graditi svoje daljnje poslovanje.

U fokusu – hotelijerstvo
Tvrtka Brenum d.o.o. osnovana je 1989. godine, ali je u ratu u potpunosti uni­štena. 1994. godine obitelj Jakobušić kreće od početka. Otvaraju butigu u Hotelu Lero, a 2001. godine poslova­nje se seli na novu adresu, na Batalu, gdje djeluje punih 18 godina, sve do novog momenta.

Brenum i dalje nastavlja egzistirati kroz One Suite Hotel. U samo dvije godine postao je prepoznatljiv brend u hotelijerstvu. Dokaz tomu je i nagrada iz 2018. godine – International Hospi­tality Awards za najbolji novootvoreni hotel u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, a ove godine stigla je i nominacija za nagradu ‘EY Poduzetnik godine’ u Hrvatskoj.

— Hotel je bio velika točka preokreta. Fokus poslovanja preusmjerio se na hotelijerstvo, u kojem nismo imali nikakvog prijašnjeg iskustva. Došli smo u situaciju kad se, kako se kaže, trebalo ‘akomodavat’ s vremenom zbog čega smo počeli drukčije percipi­rati stvari – ističe Jakobušić. Prisjetio se 2007. godine kad su kupili zemljište u Župi s namjerom širenja Brenuma. Međutim, zbog izmjena urbanističkog plana tu namjeru nisu mogli ostvariti.

— U suradnji sa 3LHD-om morali smo izmijeniti prvotni projekt koji je trebao biti poslovna zgrada i svojevr­sna ekstenzija Brenuma. Nakon ula­ska Hrvatske u Europsku uniju, apli­cirali smo za bespovratna novčana sredstva. No, istaknuli su nam tada kako to mora biti hotel ili aparthotel koji je 2017. godine ugledao svjetlo dana – prepričava nam Jakobušić zbi­vanja koja su predstavljala poslovnu prekretnicu.

One Suite Hotel od samog početka funkcionira kao samostalna poslovna jedinica. Trenutno broji 17 stalno zapo­slenih te je i ovaj put u posao uključena cijela obitelj.

LUKŠA JAKOBUŠIĆ Nakon 25 godina mijenjamo core business

One Suite Hotel

— Operativno nisam uključen u hotel, već samo kao vlasnik. Dodam u odre­đenim situacijama neki svoj ‘touch’ ali nekad mi se čini da samo smetam, ustvari, većinom smetam – sa smiješ­kom nam govori i dodaje: ‘Operativno hotelom upravljaju moja supruga Roberta i izvršna direktorica gospođa Katarina Raguž. Hotel je ove godine ušao u drugu godinu poslovanja i ide im izvrsno, obzirom da se time nisu nikad bavili’.

— Iako je tek sredina godine, iznad budžeta smo u svim planovima. Oni sa iskustvom nam govore da treća godina donese stabilnost. Ovo je pot­puno drugačiji biznis od onoga što smo do sada radili. Za mene je ovo sve pred­stavljalo jedan veliki izazov – izaći iz biznisa koji podrazumijeva trgovinu i projektiranje te ući u turizam u kojem su sasvim drugi brojevi ‘u igri’ i druge relacije – naglašava Jakobušić.

Foto: One Suite Hotel

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist