Kultura

LUKO PALJETAK Najprikladnija Držićeva za današnji Dubrovnik je: ‘Mudri ima luđega podnijet’!

LUKO PALJETAK Najprikladnija Držićeva za današnji Dubrovnik je: 'Mudri ima luđega podnijet'!

‘Sentence’, male, ali važne, našeg Marina Držića, predstavile su se večeras u Teatru Bursa.

Djelo je to kojim autor Luko Paljetak, kao i Društvo dubrovačkih pisaca, zaokružuju godinu posvećenu našem velikom komediografu, a večeras su u Bursi pred okupljenim ljubiteljima Držića govorili urednik Luko Paljetak, Sebastijan Vukosavić i Boris Njavro dok je s nekoliko točaka nastupio sjajni fagotist Matija Novaković.

– Nije velika distanca između Držićeva i našeg vremena. Ne treba se zavaravati, Držić nije isisao sve ovo sam iz svog vlastitog prsta. Zanimljivo je kako je to uklopio u svoje djelo. Ove sentence nisu nakalamljene na replike njegovih likova, nego su sastavni dijelovi njihovih karaktera. Bez obzira je li lik iz pastorale ili komedije, tu izreku govori u pravom trenutku i kad je u skladu sa situacijom u kojoj se on našao, sa svom svojom psihologijom i shvaćanju svijeta. Tako Pomet shvaća svijet na makijavelistički način i zna se akomodavat. Za razliku od Popive koji se ne zna akomodovati, ne zna nepovoljne situacije okrenuti u svoju korist – istaknuo je Paljetak te dodao kako Držić ima čitav niz prethodnika u ovoj vrsti literature – poslovicama koje su najmanja čestica književnosti.

Podsjetio je na velikog Erazma, koga je Držić mogao u svom vremenu čitati, koji je u svojoj zbirci ‘Adagia’ (lat. poslovica) skupio i objavio preko tri tisuće poslovica 1508. godine, kad se Držić rodio.

– Dubrovčani su vrijedni skupljači i prevoditelji poslovica. Tako je Kotruljević, u svojem glasovitom djelu ‘Trgovac’, uklopio čitav niz poslovica. Zatim Stjepan Beneša i skupio je oko 2 i pol tisuće poslovica. To su činili i Gundulić, Palmotić… Vidimo jedan prijenos mudrosti od obrazovanog sloja na neobrazovani. Upravo na toj razini, pučkih domislica, zagonetki kojih ima u Držiću… – rekao je Paljetak te naglasio kako ‘Držić nije pisao samo da zabavi, nego i da pouči’.

– Nismo mi otkrili toplu vodu… Naš prezaslužni Frano Čale je osamdesetih godina prošlog stoljeća u analima našeg Zavoda za povijest objavio veliki izvor Držićevih sentenci i misli u Časopisu. Tko danas ima taj Časopis? Tko to ima danas ima u ruci? Trebalo je ponovno ‘pročešljati’ njegova djela. Među ovim sentencama, uočio sam i one koje Držić utkao u svoja urotnička pisma. I njih sam uklopio u ovo djelo – istaknuo je Paljetak i dodao kako u našem gradu ipak ‘postoje ljudi koji pripovjedaju o Držiću, ali i o nama’…

– Govoreći o svojim likovima, sebi, svom vremenu, govori i o svim vremenima u kojima može postojati. Subpostojati. A mi osjećamo kako on neprestano s nama supostoji, da nam stalno ‘govori na uho’. A koju bi možda izreku Držić izdvojio za današnji Dubrovnik? Držić je napisao, što mislim da je naprikladnije: ‘Mudri ima luđega podnijet’ – rekao je Paljetak.

Obilježavajući 450 godina od smrti Marina Držića, Društvo dubrovačkih pisaca objavilo je prigodnu malu knjižicu u sklopu svoje biblioteke Mirac Mali, zvanu i ‘za svačiji špag’ a ona je prvi pokušaj i veliki trud gospara Luka objedinjavanja u jednu knjigu mnogih izreka, čak preko četiristo, velikog Marina Držića iz svih njegovih djela, uz najavu kako bi se uskoro moglo pojaviti i novo ‘prošireno’ izdanje.

– Društvo dubrovačkih pisaca ovim se izdanjem uključilo u godinu Marina Držića. Šetali smo Šipanom, i krenuli u tu temu i kako se uključiti? Mislili smo kako je najbolji način bilo izdvojiti citate, izreke Marina Držića. Pričamo o jednoj knjizi u jednoj noći punoj događaja no pred ljubiteljima Držića – istaknuo je Njavro.

Foto: MNJ

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist