Kultura

LUKA I ANTUN SORKOČEVIĆ Pogledajte multimedijalnu izložbu diplomata i skladatelja!

LUKA I ANTUN SORKOČEVIĆ Pogledajte multimedijalnu izložbu diplomata i skladatelja!

Otvaranje ovogodišnje središnje izložbe Dubrovačkih muzeja ‘Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji’ u povodu 280. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog simfoničara Luke Sorkočevića, održalo se u utorak navečer u Kneževom dvoru.

Na izložbi se prezenira oko 140 predmeta raznovrsne građe, koja se prvenstveno odnosi na notne zapise odnosno notne artefakte, a zatim i na arhivske dokumente i knjižnu građu te na predmete likovne i primijenjene umjetnosti, ali i na suvremena notna izdanja i nosače zvuka.

Dubrovački muzeji ovom izložbom nastavljaju s projektima brendiranja Dubrovnika povezujući ga s njegovim povijesnim velikanima i povijesnim događajima koji su su započeli 2011. izložbom posvećenom Ruđeru Boškoviću, a povodom 300. obljetnice njegova rođenja. Iduća, 2012. je u Dubrovačkim muzejima bila obilježena izložbom koja je slavila dubrovačkog nebeskog zaštitnika sv. Vlaha, dok je prošlogodišnja izložba bila posvećena još jednom od najvećih Dubrovčana Stjepanu Gradiću u povodu 400. obljetnicu njegova rođenja.

Izložba je koncipirana u više tematskih cjelina što se bave životom i diplomatskim i glazbeničkim djelovanjem Luke i Antuna Sorkočevića i njihovom glazbenom, osvrčući se kroz posebna poglavlja na njihov simfonijski opus, komorne i vokalne skladbe.
Također, izložba daje sažeti pregled političkih, gospodarskih i kulturnih prilika u Dubrovniku u drugoj polovici 18. stoljeća te upoznaje i educira posjetitelje s glazbenom kulturom Dubrovačke Republike, rodom Sorkočevića te njihovim doprinosom kulturnoj baštini Dubrovnika. Opisuje i ulogu Luke Sorkočevića u hrvatskoj i europskoj glazbi 18. stoljeća, suradnjom s Julijem Bajamontijem te Lukinim vezama s europskim glazbenim suvremenicima poput Haydna i Glucka.

Izložba s oko 140 predmeta raznovrsne građe moći će se pogledati do 18. listopada.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist