Kultura

LUKA I ANTUN SORKOČEVIĆ Pogledajte multimedijalnu izložbu diplomata i skladatelja!

Otvaranje ovogodišnje središnje izložbe Dubrovačkih muzeja ‘Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji’ u povodu 280. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog simfoničara Luke Sorkočevića, održalo se u utorak navečer u Kneževom dvoru.

Na izložbi se prezenira oko 140 predmeta raznovrsne građe, koja se prvenstveno odnosi na notne zapise odnosno notne artefakte, a zatim i na arhivske dokumente i knjižnu građu te na predmete likovne i primijenjene umjetnosti, ali i na suvremena notna izdanja i nosače zvuka.

Dubrovački muzeji ovom izložbom nastavljaju s projektima brendiranja Dubrovnika povezujući ga s njegovim povijesnim velikanima i povijesnim događajima koji su su započeli 2011. izložbom posvećenom Ruđeru Boškoviću, a povodom 300. obljetnice njegova rođenja. Iduća, 2012. je u Dubrovačkim muzejima bila obilježena izložbom koja je slavila dubrovačkog nebeskog zaštitnika sv. Vlaha, dok je prošlogodišnja izložba bila posvećena još jednom od najvećih Dubrovčana Stjepanu Gradiću u povodu 400. obljetnicu njegova rođenja.

Izložba je koncipirana u više tematskih cjelina što se bave životom i diplomatskim i glazbeničkim djelovanjem Luke i Antuna Sorkočevića i njihovom glazbenom, osvrčući se kroz posebna poglavlja na njihov simfonijski opus, komorne i vokalne skladbe.
Također, izložba daje sažeti pregled političkih, gospodarskih i kulturnih prilika u Dubrovniku u drugoj polovici 18. stoljeća te upoznaje i educira posjetitelje s glazbenom kulturom Dubrovačke Republike, rodom Sorkočevića te njihovim doprinosom kulturnoj baštini Dubrovnika. Opisuje i ulogu Luke Sorkočevića u hrvatskoj i europskoj glazbi 18. stoljeća, suradnjom s Julijem Bajamontijem te Lukinim vezama s europskim glazbenim suvremenicima poput Haydna i Glucka.

Izložba s oko 140 predmeta raznovrsne građe moći će se pogledati do 18. listopada.

Pročitajte još

‘HRANITELJI GRADA’ Izložba o gastro-kulturnoj tradiciji našeg kraja

Dulist

‘ŽIVOT U KUTIJI’ JOSIPA MIJIĆA Ciklus nastao zbog nezadovoljstva modernim životom

Dulist.hr

OTVORENA UZ KOLENDU Izložba božićnog nakita ukrasila ‘Rupe’

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija