Aktualno

Luka 11,8 milijuna kuna u plusu, nagrade jubilarcima tvrtke

Luka 11,8 milijuna kuna u plusu, nagrade jubilarcima tvrtke

Dobit Luke Dubrovnik u devet mjeseci ove godine iznosi 11,85 milijuna kuna. Rekao je to predsjednik Uprave Željko Raguž na predstavljanju rezultata poslovanja ove tvrtke istaknuvši kako su premašeni rezultati 2018. godine. Prihodi su porasli za 19 posto.
-Od četiri glavna prihoda Luke, a to su privez i odvez, odvoz otpada, skladištarina i parking samo je jedan direktno vezan za dolazak kruzera. Za ostala tri su i uprava i djelatnici uložili napore za postići ove dobre rezultate – rekao je Raguž napomenuvši da je broj brodova na kružnim putovanjima na razini prošlogodišnjih brojki. Ipak, kad je riječ o odvozu otpada Luka bilježi povećanje prihoda od 20 posto odnosno 1,2 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje lani.
-Imamo odlične odnose s cruise kompanijama koje su ranije taj otpad odlagale drugdje na Mediteranu. Sada je drukčija situacija i otpad ostaje ovdje te prihod ide Luci. U zadnjih nekoliko godina preko 500 tona otpada nije odvezeno na Grabovicu već na druga legalna odlagališta diljem Hrvatske – rekao je Raguž. Istaknuo je i kako je ostao iznenađen kad je vidio da dobar dio prostora u Luci od oko 800 ‘kvadrata’ nije iznajmljen.
-Danas nemamo niti jedan slobodni metar kvadratni prostora u Luci – rekao je dalje. Odlične prihode Luka ostvaruje i na parkingu te je zabilježen porast prihoda od 507 tisuća kuna.
-Rasli su i rashodi i to za 9 posto. Najveća rashodovna strana su plaće za djelatnike, ali i odvoz otpada jer kako se povećavaju prihodi, rastu i rashodi. Luka nema dugovanja, uredno podmirujemo sve svoje obveze i ove su godine okončani svi sporovi koje smo imali tako da u iduću godinu idemo rasterećeno – rekao je Raguž.
Okončan je tako spor sa sarajevskom tvrtkom Šipad Export import, koja je tužila Republiku Hrvatsku, Grad i Luku za uništavanje njene imovine tijekom Domovinskog rata, a riječ je o drvenoj građi koja se nalazila na području Luke. Kako je istaknuo Raguž, Luka je u ovom sporu oslobođena, dok su država i Grad uložili žalbu.
Drugi spor odnosi se na potraživanja za odvjetničke usluge u sporu kojega je Luka Dubrovnik vodila zbog koncesije za marinu Gruž, koja je dodijeljena tvrtki Laguna Trade Frana Pašalića. Taj je spor nastao u vrijeme bivše uprave kad je Luci na čelu bio Božidar Memed.
-Ovih dana dobili smo presudu s iznosom od 450 tisuća kuna koji se s kamatama penje na 650 tisuća kuna. Riječ je o sporu koji se nije trebao dogoditi. Naime, nakon što je Luka konkurirala za marinu, koju je dobila Marina Frapa, tadašnja je uprava uložila žalbu, ali je na osnovu toga nastao spor s odvjetničkim društvom kojega je uprava u to vrijeme angažirala. Tadašnja uprava nije htjela platiti određeni iznos, odvjetnik je to zahtijevao i na kraju je ovaj iznos dočekao mene. Smatra to dijelom neodgovornog poslovanja – rekao je Raguž.
Na pitanje o terminalu nije imao što novo za odgovoriti. Tek da ponovno pokretanje ove priče nije na Luci Dubrovnik, već na Vladi i Ministarstvu.
-Mi smo spremni za takav pothvat i nadamo se da ćemo biti nositeljem tog projekta. Svi se slažemo da to treba ostati u Gradu Dubrovniku – rekao je te dodao kako se nada da oni koji o tome odlučuju rade u interesu Grada i Luke.

Predsjednik Uprave dodijelio je i jubilarne nagrade i zahvalnice zaposlenicima za dugogodišnji rad u Društvu. Za 30 godina rada nagrađeni su Senad Dilberović i Danijel Bulat, za 35 godina rada Margarita Pecotić, Pero Džamarija, Zoran Zec, Ramiz Hebib, Šaban Stovrag, Edin Hebib te ‘teškaši’, odnosno oni koji u Luci rade 40 godina: Mare Svalina, predsjednik Radničkog vijeća Senad Škaljić, Mujo Muratagić i predsjednik sindikata Emir Hadžimahović.
-Drago mi je da sam primio ovu vrijednu zahvalnicu i ponosan sam što sam član ovog kolektiva već 40 godina. Zahvaljujem svima na predanom i poštenom radu i drago mi je da je Luka Dubrovnik prepoznata kao respektabilna tvrtka, a još mi je draže da se zapošljavaju mladi novi kadrovi na kojima počiva budućnost luke – rekao je Emir Hadžimahović.
Senad Škaljić rekao je kako nije vazda u Luci bilo bajno.
-Bilo je i teških trenutaka, godinu dana smo u poratnom razdoblju radili bez plaće, međutim na sreću sve je to iza nas. Nisu tada problem bile samo plaće, već budućnost cijele Luke jer su dovedeni ljudi koji su sve ovo htjeli rasturiti. No, teškaši kako ste ih nazvali spasili su ovu tvrtku – rekao je Škaljić.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist