Aktualno

LUJIĆ I KRISTIĆ ‘Postoje podaci o ogromnom otpadu s kruzera koji je odložen na Grabovici’

‘Rat’ priopćenjima između MOST-ovih vijećnika Dolores Lujić i Mara Kristića te Predsjednika Uprave Luke Dubrovnik Željka Raguža i dalje traje. 

Ovoga puta vijećnici MOST-a u svom su priopćenju istaknuli kako ‘postoje službeni podaci o ogromnim količinama otpada s kruzera koji su odloženi na Grabovici’.

‘Doista smo zahvalni na pojašnjenju važnosti odvajanja otpada u svrhu zaštite okoliša i očuvanja života i zdravlja građana Grada Dubrovnika koje smo danas dobili kao odgovor na naše priopćenje u svezi problematike gospodarenja otpadom u Luci Dubrovnik.

Posebno nas raduje da je direktor Luke koji je ne tako davno slikavajući se na kamionima Čistoće izjavljivao kako građani uzalud razdvajaju otpad jer se isti svejedno miješa s ostalim otpadom i baca na Grabovicu, u međuvremenu shvatio značaj odvajanja otpada do te mjere da o tome može educirati sugrađane.

Namjera našeg priopćenja koje je utemeljeno na činjenicama nije bila nikoga uvrijediti, nego ukazati na apsurd u poslovnim rezultatima Luke Dubrovnik iz kojih je vidljivo da ovo dioničko društvo ostvaruje milijune kuna prihoda od gospodarenja otpadom koje bi po zdravoj logici trebalo biti djelatnost od javnog interesa, a prihodi s tom osnovom bi se trebali uložiti u održavanje čistoće grada i što kvalitetniju i povoljniju uslugu građanima, umjesto za isplatu dividende dioničarima. Usput smo čestitali direktoru na poslovnim uspjesima koje je pripisao sebi, iako smatramo da i kolektiv Luke Dubrovnik i njegovi prethodnici imaju svoj udio u njima.

Smatramo da je zaista pretjerano pripisivati si epitete spasitelja građana s obzirom na ogromne količine otpada s kruzera koji je odložen na Grabovici. Zabilježbe o količinama otpada koji je iz Luke Dubrovnik odvožen na Grabovicu cijelo ovo vrijeme od kada kruzeri pristaju u grušku luku vjerujemo postoje i u njihovim poslovnim knjigama pa bi ga bilo dobro podijeliti s građanima da steknu bolju sliku o tome kroz podatak izražen u tisućama tona.

Nitko ne otpisuje gospodinu Ragužu njegovu trgovačku umješnost i osjećaj za napraviti posao, ali nije korektno iznositi neistine i manipulirati podacima. Činjenica je da Luka Dubrovnik godinama ostvaruje velike prihode na gospodarenju otpadom i da taj otpad zatrpava Grabovicu, a tu cijenu plaćaju građani i poduzetnici. I nitko nije rekao da je on kriv za to.

Bilo bi uputno da Luka Dubrovnik objavi koliko godišnje plati Čistoći i ostalim oporabljivaćima na ime zbrinjavanja otpada, uz podatak koliki je ukupni prihod od gospodarenja otpadom pa će i oni koji slijepo vjeruju u ovu mantru progledati. Usput, nitko ne želi tuđi otpad pa se luke Mediterana brane na način da utvrđuju ogromne cijene za njegovo zbrinjavanje i na taj način odbijaju kruzing kompanije, dok mi pored toga što smo zatrpani svojim zbrinjavamo i tuđi otpad po prihvatljivim cijenama i još se nađe prostora za dobru zaradu.

Gradski vijećnici

Dolores Lujić i Maro Kristić’

Pročitajte još

Pronađen talijanski državljanin Fabio Giuseppe Ghisonia

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

VIDEO/OBIŠLI SMO PELJEŠKI MOST Župan: ‘Nedopustivo je da se tvrtke tolikim žalbama s nama igraju’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija