Politika

LUJIĆ I KRISTIĆ O ŽIČARI Vlada može smanjiti koncesijsku naknadu za žičaru. Je li to razlog zbog kojeg ugovor još nije potpisan?

LUJIĆ I KRISTIĆ O ŽIČARI Vlada može smanjiti koncesijsku naknadu za žičaru. Je li to razlog zbog kojeg ugovor još nije potpisan?

Gradski vijećnici Mosta Dolores Lujić i Maro Kristić u priopćenju za javnost osvrnuli su se na temu Žičare, odnosno koncesije za Žičaru za Srđ.

-Prošlo je gotovo pola godine od kada je Gradsko vijeće donijelo Odluku o dodjeli koncesije za žičaru društvu Excelsa nekretnine d.o.o., te time ovlastilo gradonačelnika da potpiše ugovor. Nedugo iza toga je Carinska uprava, prema navodima gradske uprave, ovršila društvo Excelsa nekretnine u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna zbog korištenja žičare u gospodarske svrhe bez posjedovanja ugovora o koncesiji. Iako nemamo saznanja o tome je li taj novac sjeo na račun Grada Dubrovnika i tada smo smatrali da su se neovisno o svemu navedenom stekli uvjeti da se potpiše ugovor za predstojeće razdoblje. Na naše pitanje zašto to još uvijek nije napravljeno gradonačelnik je dao odgovor kako je Državno odvjetništvo preporučilo ne potpisivati isti dok se ne riješi pitanje korištenja žičare bez ugovora o koncesiji. Prihvatili smo takav odgovor i razumijemo oprez gradonačelnika, poučenog iskustvima svog prethodnika. Međutim, pitanje korištenja žičare bez ugovora navodno je riješeno onog trenutka kada je Carinska uprava ovršila društvo Excelsa nekretnine pa se opravdano postavlja pitanje zašto još uvijek nije potpisan ugovor na temelju odluke koje je donijelo Gradsko vijeće i je li Državno odvjetništvo još uvijek prijeći potpisivanje ugovora ili je posrijedi nešto sasvim treće? – pitaju Lujić i Kristić te nastavljaju:

-Važno je napomenuti da je Hrvatski sabor u međuvremenu usvojio konačni prijedlog novog Zakona o žičarama koji propisuje da će umjesto ministra, kako je to bilo predviđeno u nacrtu zakona, Vlada RH donijeti Uredbu o utvrđivanju visine koncesijske naknade što ostavlja prostor da Vlada donese novi cjenik za dubrovačku žičaru i sruši odluku Gradskog vijeća. Naime, novi zakon je propisao kako koncesionar ne može koristiti žičaru bez ugovora o koncesiji, ali zakonom nije utvrđeno pod kojim uvjetima ovlaštenik koncesije mora potpisati ugovor o koncesiji pa je stoga potpisivanje ugovora o koncesiji prema odluci Gradskog vijeća kojom gradu pripada 15 posto prihoda koje žičara ostvari na godišnjoj razini i dalje isključivo pitanje volje samog koncesionara. O samom zakonu se oglasila i naša saborska zastupnica Sanja Putica koja je ustvrdila kako se nada da će se sada kada je donesen novi zakon i kada se donese nova uredba i ovaj dubrovački problem biti riješen. S obzirom da smo mi smatrali da je ovaj problem riješen onog dana kada smo donijeli odluku o dodjeli koncesije na Gradskom vijeću, pitamo se je li čekanje na novi zakon prema kojem će se uredbom Vlade RH moći smanjiti visina koncesijske naknade stvarni razlog zbog kojeg ugovor još uvijek nije potpisan? – navode Dolores Lujić i Maro Kristić.

Pročitajte još

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist

ZA TRI GLASA Ava Karabatić ostvarila bolji rezultat od ministrice Obuljen Koržinek

Dulist

[FOTOGALERIJA] MATO FRANKOVIĆ HDZ je u Dubrovniku apsolutni pobjednik!

Dulist