Grad

LUJIĆ I KRISTIĆ ‘Kako to da Luka Dubrovnik ostvaruje milijunske prihode na poslovima gospodarenja otpadom?’

Luka Gruž SHKM

Gradski vijećnici MOST-a Dolores Lujić i Maro Kristić u priopćenju za medije osvrnuli su se na milijunske iznose koje Luka Dubrovnik zarađuje na poslovima gospodarenja otpadom.

Cijelo priopćenje donosimo u cijelosti:

‘Možda nije uobičajeno u političkoj areni, ali naš princip političkog djelovanja podrazumijeva nešto drugačiji pristup od one klasične, potpuno pogrešne podjele na vlast i oporbu, u kojem će oporba uvijek gaziti vlast, a vlast oporbu, bez obzira na dobre ideje i rezultate s čije god strane oni dolazili.

Mi smo uvijek skloni pohvaliti i podržati sve ono što je dobro, a kritizirati svaku štetnu i lošu inicijativu na isti način.

Prije nekoliko dana smo imali priliku popratiti konferenciju za medije koju je održao novi direktor Luke Dubrovnik gospodin Željko Raguž, koji se pohvalio poslovnim rezultatima u njegovih šest mjeseci mandata od kada je na čelu Luke Dubrovnik.

Iznio je cijeli niz projekata koje namjerava pokrenuti, istaknuo svoje pregovaračke vještine s bivšim poslodavcem i pohvalio se novim milijunima koje je on osobno donio Luci Dubrovnik. Zaista za svaku pohvalu, u samo šest mjeseci dosta dobrih rezultata. Iako se u ozbiljnom poslovnom okruženju poslovni rezultati komentiraju nakon završetka poslovne godine i objave službenih financijskih izvješća, dobrih vijesti nikad nije dosta.

U analizi poslovnih rezultata za uho nam je zapela informacija kako Luka Dubrovnik zarađuje milijunske iznose na poslovima gospodarenja otpadom. Naravno, odmah se postavlja logično pitanje je li to posao Luke Dubrovnik i kako to da luka na ovom poslu ostvaruje milijunske prihode?

Najmanje je za to ‘kriv’ Željko Raguž koji očito ima nos za biznis pa je namirisao da kruzing kompanije mogu podnijeti i veću cijenu zbrinjavanja otpada pa je povećanjem cijene povećao prihode Luke Dubrovnik.

Međutim, pitamo se tko svih ovih godina plaća cijenu zbrinjavanja otpada s kruzera na Grabovicu dok Luka Dubrovnik ubire milijunske prihode na poslu kojim se uopće ne bi trebala baviti?
Odgovor se nameće sam po sebi, plaćaju ga građani grada Dubrovnika i dubrovački poduzetnici.

Sam gospodin Raguž je u prošlom mandatu gradske uprave bio zamjenik gradonačelnika zadužen za komunalna pitanja pa se nebrojeno puta uvjerio u kakvim uvjetima rade radnici Čistoće i s kakvim se sve izazovima suočavaju u svakodnevnom obavljanju poslova. Pored svih napora, pod pritiskom sve većeg broja turista i količine otpada se rapidno povećavaju pa je Čistoća prošlu poslovnu godinu prvi put u povijesti završila u gubitku.

Dok se odlagalište na Grabovici zatrpava smećem s kruzera i izletničkih brodova koji uopće ne plaćaju cijenu zbrinjavanja otpada građani nešto manje, a poduzetnici nešto više snose cijenu proizvedenog otpada i poslovnog uspjeha Luke Dubrovnik. Grabovica je pretrpana, između ostalog i ogromnim količinama otpada s kruzera i uskoro kreće njezina sanacija i zatvaranje, a otpad će se iz Dubrovnika kopnenim putem odvoziti na udaljena odlagališta što će još više povećati cijenu usluga Čistoće.

U najmanju ruku je čudno da ti prihodi, ili bar njihova većina ne sjedaju na račun komunalnog društva Čistoća, a da samim time građani i poduzetnici kroz smanjenje računa ili kvalitetniju uslugu imaju neku ‘korist’ od tuđeg otpada.

Podredno napominjemo kako nam je žao što će zbog eventualne pravednije raspodjele prihoda od zbrinjavanja otpada između Luke Dubrovnik i Čistoće na bilo koji način biti ugrožen poslovni rezultat Luke, ali smo sigurni za će novi direktor naći načina kako isti ostvariti na nekom drugom mjestu.

Gradski vijećnici

Dolores Lujić i Maro Kristić’

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist