Politika

LUJIĆ I KRISTIĆ ‘Investitori love u mutnom, žurno treba donijeti novi GUP’

Gradski vijećnici MOST-a Dolores Lujić i Maro Kristić uputili su priopćenje na temu izmjena GUP-a, a potaknuti recentnim događajem puknuća cijevi u Ulici bana Josipa Jelačića. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Upiranje prstom i natezanje oko toga tko je kriv za puknuće vodovodne cijevi u Ulici bana Jelačića je upravo u interesu onih koji zarađuju ekstra profite na položajnoj renti i astronomskim cijenama građevinskih kvadrata dok se građani trude pronaći krivca za katastrofalno stanje u prostoru. Svi znamo da živimo u državi u kojoj su spinovi i prebacivanje odgovornosti već prokušana doktrina kako skrenuti pozornost sa stvarnih problema i ništa ne mijenjati, a institucije služe svima samo ne interesima države i građana.

Cijev koja je pukla u Ulici bana Jelačića kao posljedica nepravovremene i neodgovorne reakcije Grada u zaštiti svoje imovine i nepravovremeno i nedovoljno kvalitetno izvedene sanacije građevinskog iskopa samo simbolički označava ono što će u Dubrovniku postati svakodnevica, na različitim mjestima, kao posljedica izvođenja građevinskih radova teškom mehanizacijom, koje loša, zaostala i velikim dijelom dotrajala komunalna infrastruktura ne može podnijeti. Različiti privatni projekti se realiziraju preko noći dok javni čekaju na realizaciju godinama. Neće nas iznenaditi ni ako velika većina gradilišta u Dubrovniku bude otvorena i tijekom turističke sezone. Sve to se događa pod izlikom GUP-a za kojeg svi tvrde da je štetan i za Grad poguban, dok istovremeno pokušavaju izvući neku korist iz njegovih loših odredbi, bilo da je to u koeficijentima izgrađenosti, katnosti ili povećanju broja stambenih jedinica na teret broja parking mjesta. Gradska uprava se posipa pepelom pozivajući se na činjenicu da je GUP naslijeđen, pojedini arhitekti kritiziraju razvojni dokument koji generira nered u prostoru a sami su autori rugla koja iz njega proizlaze, investitori love u mutnom, dok Grad gubi identitet i propada.

Preuzeti upravljanje Gradom znači preuzeti odgovornost, bez obzira na stanje koje si zatekao i probleme s kojima se moraš suočiti da ih riješiš. To traži hrabrost i odlučnost. Vatrogasne mjere poput izmjene odluke o nedostajućim parking mjestima više nam ne mogu pomoći i ne mogu odvratiti pozornost od velikog problema koji imamo. Stoga, ukoliko žurno ne pokrene sve radnje za donošenje novog GUP – a okrenutog unapređenju javne komunalne infrastrukture i kvalitete života građana ovu gradsku upravu uz dobre stvari koje radi, nitko neće moći poštedjeti sramote da je politikom pogodovanja različitim privatnim investitorima, uz alibi da je GUP naslijeđen, pogurnula Grad u provaliju propasti.

Napominjemo kako je uz proces izrade novog GUP-a potrebno izraditi i temeljitu reviziju postojećeg kako bi građani na konkretnim primjerima mogli vidjeti zašto se GUP nije mijenjao godinama, tko se sve o njega okoristio i zašto je stanje u prostoru katastrofalno – stoji u priopćenju MOST-ovih gradskih vijećnika.

Pročitajte još

ČEKA SE ODLUKA SREDIŠNJICE HDZ-a Franković u reizbor tek nakon lokalnih izbora?

Dulist

PLENKOVIĆ U ORAŠCU U desetoj izbornoj jedinici kolege se vode ključnim načelima dubrovačke diplomacije

Dulist

Valentin Dujmović nositelj HNS-ove liste u 10. izbornoj jedinici

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija