Politika

LUJIĆ I KRISTIĆ Grad može otkupiti poslovni udio u UTD Ragusi bez sudjelovanja na dražbi

Grad Dubrovnik ima mogućnost otkupiti poslovni udio u UTD Ragusi bez da mora sudjelovati u postupku javne dražbe, koji je očito pokrenut kako bi se nekome omogućilo stjecanje iznimno vrijednih nekretnina kao što su restorani Dubravka i Mimoza -navode u priopćenju za medije gradski vijećnici Mosta Dolores Lujić i Maro Kristić. 

-Neosporno je da će za kupnju poslovnog udjela u UTD Ragusi biti iskazan veliki interes, a da će ponuđene cijene odletjeti u nebo, a sve bi to prema već viđenom scenariju moglo poslužiti kao savršen alibi da Grad Dubrovnik odustane od kupnje. Ukoliko stvarno postoji iskrena namjera Grada da vrati u svoje vlasništvo preostalu imovinu UTD Raguse gradonačelnik će žurno zatražiti od ministra Marića poništenje javnog poziva za kupnju dionica.

Čudno je da je Grad uopće, s obzirom na svoj strateški interes za upravljanje ovim prostorima dopustio da se objavi javni poziv bez da je prethodno pokušao osigurati mogućnost izravnog preuzimanja poslovnog udjela od strane Republike Hrvatske. U Zakonu o raspolaganju državnom imovinom koji je pravni temelj za raspisivanje predmetnog natječaja jasno stoji da će se izravna ponuda za kupnju poslovnih udjela društva s ograničenom odgovornošću provest samo ako je aktom o osnivanju društva ugovoreno pravo prvokupa.

Izravna ponuda podnosi se ostalim članovima društva sukladno odredbama akta o osnivanju društva. Dakle, ukoliko u osnivačkom aktu ovakva mogućnost ne postoji, što nas ne bi začudilo s obzirom na politiku raskućivanja koja je pratila ovo društvo kroz povijest, nikakav problem nije osigurati njegovom izmjenom na sjednici nadležnog tijela, samo treba postojati stvarna i iskrena volja i javni interes treba imati prednost pred privatnim. Zakon ostavlja i neke druge mogućnosti preuzimanja odnosno otkupa poslovnog udjela bez javnog natječaja, stoga prvi korak treba biti gradonačelnikov zahtjev ministru da poništi raspisani javni poziv – navode Lujić i Kristić.

Pročitajte još

30. ROĐENDAN DUBROVAČKOG HDZ-A ‘Ponosni smo što Vlada Andreja Plenkovića kroči Tuđmanovim stazama’

Dulist

Julijana Antić Brautović nova ravnateljica Dubrovačkih muzeja, Ani Kuzman novi mandat u Prirodoslovnom

Andrea Falkoni Račić

ODLUČILI VIJEĆNICI Generalu Bobetku Ulica Stjepana Cvijića

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija